|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Małymi kroczkami... |
Autor |
Wiadomość |
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 03 Lis, 2009 22:18
|
|
|
Halibut napisał/a: | Niedoceniasz mnie. |
A może to Ty przeceniasz swoje możliwości... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Wto 03 Lis, 2009 22:40
|
|
|
Halibut napisał/a: | Przecież słowa aprobaty i zrozumienia potrzebne są jak tlen do dalszego życia i działania. |
też mi się tak kiedyś wydawało
ale terapeuci dosyć skutecznie wybijają mi to z głowy
człowiek, który potrzebuje akceptacji i zrozumienia jak tlenu - to człowiek, uzależniony od innych ludzi, dorosłe dziecko |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 09:11
|
|
|
stiff napisał/a: | A może to Ty przeceniasz swoje możliwości |
Dopóki nie spróbuje to sie nie dowiem. |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 09:15
|
|
|
Flandra napisał/a: | Halibut napisał/a:
Przecież słowa aprobaty i zrozumienia potrzebne są jak tlen do dalszego życia i działania. |
Flandra napisał/a: | człowiek, który potrzebuje akceptacji i zrozumienia jak tlenu - to człowiek, uzależniony od innych ludzi, dorosłe dziecko |
Trudno się z tym nie zgodzić. Cytat wyjęty z kontekstu. Pisałem o szczególnej sytuacji.
Człowiek chory, zagubiony, cierpiący, wątpiący w swoją wartość i sens dalszego życia, potrzebuje wsparcia, zrozumienia i aprobaty. Przynajmniej taka reakcja wydaje się być naturalną i humanitarną. Tak przynajmniej wyedukowała nas ewolucja ucząc podstawowych naturalnych reakcji i zachowań, litość, współczucie, wsparcie, empatia to cechy niezbędne do scalania społeczeństwa, rodziny a odruchy spontaniczne powodowane sercem i emocją, większą maja dla mnie wartość w tym również terapeutyczną niż działania na podstawie ściągi od terapeuty.
Ale was tam pewnie uczą, że jak ktoś już leży na ziemi w drgawkach i konwulsjach to dla jego dobra trzeba go jeszcze kopnąć w d**ę, żeby mu beretka z głowy spadła, bo się biedak za bardzo zgrzał. A przy okazji to jeszcze sobie uszy odmrozi i głębszego doła zaliczy, a wiadomo alkoholik im bardziej o glebę przydupi tym szybciej na oczy przejrzy. Pod jednym warunkiem, że mu oczy mgłą na wieki nie zajdą. |
Ostatnio zmieniony przez Halibut Czw 05 Lis, 2009 09:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 11:24
|
|
|
Halibut napisał/a: | Ale was tam pewnie uczą, że jak ktoś już leży na ziemi w drgawkach i konwulsjach to dla jego dobra trzeba go jeszcze kopnąć w d**ę, żeby mu beretka z głowy spadła, bo się biedak za bardzo zgrzał. A przy okazji to jeszcze sobie uszy odmrozi i głębszego doła zaliczy, a wiadomo alkoholik im bardziej o glebę przydupi tym szybciej na oczy przejrzy. Pod jednym warunkiem, że mu oczy mgłą na wieki nie zajdą. |
Halibutku,w takim momencie wołałam pogotowie aby go zabrali,odtruli i jakoś stawał na nogi do następnego razu.I tak przez wiele lat,robił ze swoim życiem co chciał a jeśli był trzeźwy przez parę dni i prosił o pomoc to PODAWAŁAM MU RĘKĘ ZDAJĄC SOBIE SPRAWĘ,ŻE TO TYLKO MAŁY PRZERYWNIK W ŻYCIORYSIE.Ostatnie lata picia,wiedział,że jak zacznie to ja znikam i musi sobie radzić sam.Dlatego po tygodniówce sam jechał na odwyki.Kiedy wracałam,był zawsze po leczeniu i starał się nadrobić to co tracił piciem. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 13:18
|
|
|
Halibut napisał/a: | Ale was tam pewnie uczą, że jak ktoś już leży na ziemi w drgawkach i konwulsjach to dla jego dobra trzeba go jeszcze kopnąć w d**ę, żeby mu beretka z głowy spadła, bo się biedak za bardzo zgrzał. A przy okazji to jeszcze sobie uszy odmrozi i głębszego doła zaliczy, a wiadomo alkoholik im bardziej o glebę przydupi tym szybciej na oczy przejrzy. Pod jednym warunkiem, że mu oczy mgłą na wieki nie zajdą. |
na terapię DDA chodzę,
tam mnie uczą jak radzić sobie z sobą,
i jak sobie radzić z własnymi uczuciami
tego typu sytuacje kiedyś sprawiały, że cierpiałam bardziej niż ten leżący - teraz już umiem bez zbędnych emocji zareagować (oczywiście jeśli jakoś mogę zareagować)
w każdym razie czyjeś cierpienie już mnie nie zabija
Halibut napisał/a: | Człowiek chory, zagubiony, cierpiący, wątpiący w swoją wartość i sens dalszego życia, potrzebuje wsparcia, zrozumienia i aprobaty. |
potrzebować a dostawać to 2 różne sprawy
jasne, że jest łatwiej w trudnych sytuacjach, kiedy ma się takie wsparcie
ale często takiego wsparcia, nawet w trudnych chwilach, nie ma - i co wtedy ?
nie mogę nikogo zmusić, żeby mnie wspierał, ze zrozumieniem jeszcze gorzej
jedyne co mogę zrobić to poszukać tego wsparcia na terapii, u profesjonalistów i wśród osób, które mają podobny problem |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 14:14
|
|
|
Flandra napisał/a: | jasne, że jest łatwiej w trudnych sytuacjach, kiedy ma się takie wsparcie
ale często takiego wsparcia, nawet w trudnych chwilach, nie ma - i co wtedy ?
nie mogę nikogo zmusić, żeby mnie wspierał, ze zrozumieniem jeszcze gorzej |
Jeżeli moje wirtualne wsparcie może ci w jakikolwiek sposób pomóc to ja ciebie Flądro wspieram z całego serca. Każdy z nas niesie bagaż własnych cierpień i traumatycznych doświadczeń. Każdy z nas niesie go inną, własną drogą, wierząc, że podąża w kierunku szczęścia. I jak by na to nie patrzeć, nie należy ulegać złudzeniom, każdy z nas musi stawić czoło samotności w tym nie zawsze pełnym miłości i zrozumienia świecie. |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 15:26
|
|
|
dzięki Hali |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 20:50
|
|
|
Halibut napisał/a: | Jeżeli moje wirtualne wsparcie może ci w jakikolwiek sposób pomóc to ja ciebie Flądro wspieram z całego serca. |
Tez trzymam za Ciebie kciuki...
Kochamy cie Flandro... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 21:43
|
|
|
Flandro! Wspieramy Cię!
|
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 22:08
|
|
|
...ja też! |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 22:09
|
|
|
o matko, tego się nie spodziewałam
dzięki WIELKIE |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 22:49
|
|
|
jejciu, jesteście KOCHANI
ja na codzień czerpię z tego forum sporo wsparcia
mam nadzieję, że z wzajemnością
buziaki |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|