Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam już dość siebie i kłamstw
Autor Wiadomość
PZalko 
Małomówny
Nie chce już pić

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 09:03   Mam już dość siebie i kłamstw

Witam.
Na początku może kilka słów o mnie.
Mam 31 lat , kochająca żonę i czteroletniego synka bez którego życie nie miałoby sensu. Postanowiłem napisać tutaj bo nie wiem już gdzie szukać pomocy. Może rozmowy z wami mi pomogą . Od kilku lat zmagam się z alkoholem.Były terapie, anticol, wszywki.To wszystko pomaga na krótko. Ostatnią wszywke zrobiłem w kwietniu zeszłego roku i właśnie miesiąc temu ją przepiłem . :( Próbowałem pić kontrolowanie ale wiem że w życiu alkoholika nie ma takiego picia. Zapijam coraz częściej i więcej. Mam już dość sam siebie. Własnych kłamstw i oszukiwania samego siebie. Kiedyś piłem bo miałem problemy , dziś pije bo ............. ( nie wiem ) .Jestem przerażony tym wszystkim , mam lęki, boje się chociaż sam nie potrafię określić czego tak naprawdę się boję - życia bez alkoholu, czy odwrotnie - pijanego życia.

dziadziunio 
Uzależniony od netu
dziadziunio

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 09:19   

Witaj na forum..Fajnie, ze jesteś. 54rerrer
PZalko napisał/a:
( nie wiem )

No chyba powinieneś już to wiedzieć. O tym swiadczą terpie, anticol, wszywki..
Jesteś a przynajmnie powinieneś być swiadomym. Potrzebujesz i szukasz potwierdzenia?tabletki? przepisu?
Czego tak naprawdę szukasz? i czego potrzebujesz?
Pozdrawiam Ciebie serdecznie Krzysztof :)

PZalko 
Małomówny
Nie chce już pić

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 09:30   

Sam nie wiem czego szukam . Na pewno szukam spokoju, trzeźwego spokoju, nie chce juz pic . Wczoraj porzadnie zapiłem wiec dzis po poludniu postanowilem wziąć anticol . Tylko męczy mnie pytanie i strach . Jak długo musze brac tabletki , wszywki itd. żeby byc zdrowym, a raczej trzeźwym alkoholikiem. Boje sie jak dlugo jeszcze wytrzymam na tej chemi żeby przestac bbrac te tabletki. To trwa juz kilka lat a ja nadal nie potrafie funkcjonowac bez alkoholu lub anticolu . Boje sie życia bez tych rzeczy . Dlatego znalazłem się tutaj , postaram sie zrozumiec sam siebie dzieki waszym odpowiedziom .

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 09:38   

Witaj Moje zdanie jest takie to forum ci nie pomoże ale pokaze co mozesz zrobić by nie pić Jak zapijałeś wszywki , terapie to co jeszcze może ci pomóc. Wiesz kżady alkoholik przestaje pić niektórym udaje to za życia.

adania 
Towarzyski
adania

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 09:44   

PZalko, na początek witam.
Powiedz, czy poniosłeś jakieś konsekwencje picia? Zdrowotne.
Nie chodzi mi raczej o konsekwencje typu : utrata zony, rodziny, chociaż też, ale bardziej te zdrowotne.

PZalko 
Małomówny
Nie chce już pić

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:09   

stanislaw po czesci masz racje , ja jednak postaram sie jakos brac udzial w tym forum i moze zrozumiem . a co do mojego zdrowia adania to wszystko jest ok , no moze tylko tyle ze teraz o wiele gorzej znosze kaca normalnego jak i moralnego

adania 
Towarzyski
adania

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:17   

PZalko napisał/a:
a co do mojego zdrowia adania to wszystko jest ok

I tu sęk. Nie poniosłeś jeszcze konsekwencji picia. Wydaje Ci sie że nic Cie nie weźmie, zawsze zdrów będziesz? A to nie prawda. Czekasz podświadomie na to aż zaczniesz powłóczyć nogami? A wątroba, trzustka, mózg?

Na prawdę nic Cię nie boli?
Ostatnio zmieniony przez adania Czw 05 Mar, 2015 10:20, w całości zmieniany 1 raz  

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:19   

Cześć

PZalko napisał/a:
Jak długo musze brac tabletki , wszywki itd. żeby byc zdrowym, a raczej trzeźwym alkoholikiem.

A co to była za terapia, na które byłeś?

PZalko 
Małomówny
Nie chce już pić

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:19   

dawno badan nie robilem , ale wydaje mi sie ze wszystko jest ok, no moze po za koncentracja, ostatnio coraz czesciej jes mi sie trudno skoncentrowac

Tajga 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:20   

PZalko napisał/a:
To trwa juz kilka lat a ja nadal nie potrafie funkcjonowac bez alkoholu lub anticolu .

Dopóki nie zrozumiesz że przekrętka ma powstać w głowie, a nie w du***....to będziesz w czarnej du***.

PZalko 
Małomówny
Nie chce już pić

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:21   

to byla tzw grupa wsparcia , chodzilem kilka msc ale musialem przerwac bo praca mi nie pozwalala

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:23   

PZalko napisał/a:
Jak długo musze brac tabletki , wszywki itd. żeby byc zdrowym, a raczej trzeźwym alkoholikiem. Boje sie jak dlugo jeszcze wytrzymam na tej chemi żeby przestac bbrac te tabletki. To trwa juz kilka lat a ja nadal nie potrafie funkcjonowac bez alkoholu lub anticolu . Boje sie życia bez tych rzeczy .

Nie musisz brać tyś środków ani jednego dnia dłużej. Zamień ten anticol na mitingi. Wiesz, w USA jest takie coś (być może i u nas też) - 90 mitingów w 90 dni - żeby w tym początkowym okresie mieć wsparcie każdego dnia.
Do tego terapia, ale chyba tym razem tak naprawdę i szczerze zrobiona, a nie na odpierdziel.
Są też grupy wsparcia dla uzależnionych, funkcjonują chyba w każdym nieco większym mieście.

Forum to taka pomoc doraźna, a dla wielu z nas, którzy zostaliśmy tu na dłużej, poznaliśmy się, bezpieczne miejsce gdzie można przez moment porozmawiać ze znajomymi którzy są oddalenie nieraz i o setki kilometrów. Ale żeby z niego (forum) korzystać, musisz być szczery. A czynny alkoholik, a takim jesteś szczery nie jest, ani wobec innych a już w ogóle wobec siebie - dlatego właśnie tylko kontakt z drugim żywym alkoholikiem może Ci pomóc.

Ty sobie musisz sam pomóc, ale nie musisz robić tego w samotności. Nie powinieneś.

Tyle ode mnie. Lepiej przecierpieć ale mieć pewność że to Ty działasz, a nie oddać się pod kontrolę chemii.

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:25   

Czyli na "prawdziwej" terapii czy na mitingu AA jeszcze nie byłeś?

adania 
Towarzyski
adania

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 10:57   

więc jeszcze nie spróbowałeś wszystkiego.
To dobra wiadomość, zasuwaj na miting.
Idealnie by było też, abyś poszedł na terapię.
Ostatnio zmieniony przez adania Czw 05 Mar, 2015 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

PZalko 
Małomówny
Nie chce już pić

Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 12:05   

Dzieki za rady , napewno warto sprobowac terapii i pojscia na mitingi tylko boje sie odstawic anticol bo nie wiem czy wytrzymam

Odpowiedz do tematu