Mam już dość siebie i kłamstw |
Autor |
Wiadomość |
dziadziunio
Uzależniony od netu dziadziunio
Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 21 Paź 2012 Posty: 3139 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 20:37
|
|
|
Idac dalej tak jak szedłeś....szkoda gadać..
Stało się co się stało..czasu nie cofniesz..
Dobrze, ze jesteś..
pozdrawiam serdecznie i dziekuję za wytłumaczenie
Trzym się |
_________________ Mój blog: Partnerka alkoholika |
|
|
|
|
Gorzkaczekolada
Towarzyski
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Lis 2014 Posty: 120
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 21:10
|
|
|
Jonesy napisał/a: |
Co prawda jest powiedzenie że na początku to choćby i z diabłem samym, jeśliby miało pomóc. Ale od jakiegoś czasu stwierdzam że budowanie trzeźwości na *j**** fundamentach zawali się wcześniej czy później.
|
Hm no cóż, święte słowa za pewne, ale najgorsze jest to, że na początku trudno czasem odróżnić co jest prawdziwym fundamentem a co nie, wszystko to skomplikowane. |
_________________ Stojąc w miejscu też można zabłądzić |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 21:22
|
|
|
Gorzkaczekolada napisał/a: | Jonesy napisał/a: |
Co prawda jest powiedzenie że na początku to choćby i z diabłem samym, jeśliby miało pomóc. Ale od jakiegoś czasu stwierdzam że budowanie trzeźwości na *j**** fundamentach zawali się wcześniej czy później.
|
Hm no cóż, święte słowa za pewne, ale najgorsze jest to, że na początku trudno czasem odróżnić co jest prawdziwym fundamentem a co nie, wszystko to skomplikowane. |
Nie, to jest akurat bardzo proste. I miliardkorć powtarzane tutaj na forum i w innych miejscach związanych z aa - odpowiedź na pytanie dlaczego nam potrzebne towarzystwo drugiego trzeźwiejącego alkoholika??? Bo powinniśmy mu z pokorą zaufać w tym naszym problemie, w tym co mówi. Bo na początku jesteśmy zagubieni, manipulujemy sobą - inni, bardziej doświadczeni widzą to gołym okiem, służą informacją zwrotną, poradą. Gdybyś poczytała pierwsze wpisy w moim pamiętniku (nie moje a innych) - powracał ten motyw wielokrotnie - dla siebie, dla siebie, dla siebie.
A ja cwaniak pełen pychy, zrobiłem sobie z tego "dla siebie, żebyś była ze mną szczęśliwa..." |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
Tosia
Trajkotka
Pomogła: 21 razy Wiek: 53 Dołączyła: 06 Lip 2011 Posty: 1559
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 21:30
|
|
|
Jonesy napisał/a: | dlaczego nam potrzebne towarzystwo drugiego trzeźwiejącego alkoholika??? Bo powinniśmy mu z pokorą zaufać w tym naszym problemie, w tym co mówi. |
Potwierdzam |
_________________ Milosc zaczyna sie od. .....usmiechu :-) |
|
|
|
|
Gorzkaczekolada
Towarzyski
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Lis 2014 Posty: 120
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 21:40
|
|
|
Jonesy napisał/a: |
Bo na początku jesteśmy zagubieni, manipulujemy sobą - inni, bardziej doświadczeni widzą to gołym okiem, służą informacją zwrotną, poradą. Gdybyś poczytała pierwsze wpisy w moim pamiętniku (nie moje a innych) - powracał ten motyw wielokrotnie - dla siebie, dla siebie, dla siebie.
A ja cwaniak pełen pychy, zrobiłem sobie z tego "dla siebie, żebyś była ze mną szczęśliwa..." |
No to wiem, że dla siebie, tylko czasem te inne powody tak można sobie w chorej głowie poukładać, że mimo że dla czegoś tam i jeszcze czegoś... to sobie człowiek wmawia, że to dla siebie. Wiesz jak jest, wyparcia racjonalizacje .. |
_________________ Stojąc w miejscu też można zabłądzić |
|
|
|
|
dziadziunio
Uzależniony od netu dziadziunio
Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 21 Paź 2012 Posty: 3139 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 21:42
|
|
|
Skojnie nie zawsze z poczatku trzeżwieje się dla siebie, szczególnie gdy tego siebie, mnie, ciebie juz dawno nie ma i nie ma już szans aby cokolwiek w swoim zyciu już zmienić. Ja zaczynajac coś z tym robić nie myslałem wcale o sobie, mnie już nie było i nawet potrójne trafienie szóstki w totka niczego by już w moim zyciu nie zmieniło. Z czasem jednak przestałem zmian dokonywac dla innych a myslec zacząłem już o swojej wygodzie i swoim spokoju wewnetrznym który mógl zaisynieć tylko w taki czas gdy z pewnymi rzeczami przestałem już po prostu walczyć, spierać się, próbować je zmieniać..
To nie jest takie proste jak się wydaje i kto dla kogo, z kim i dokad zmienia się z czasem i z czasem zmieniac nawet się powinno..
Tak sobie myślę w jaki sposób egoista może trzezwiejąc dla siebie nie krzywdzić otaczającego go swiata i mieszkajacych z nim ludzi..
Widzac wstystko jak typowy kali z pustyni i w puszczy...
Zły uczynek jak Kalemu ktoś ukradnie krowę, dobry jak Kali skubnie innemu krowe dla siebie..
miłego |
_________________ Mój blog: Partnerka alkoholika |
|
|
|
|
stanisław
Gaduła stan
Pomógł: 7 razy Wiek: 62 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 698 Skąd: Stalowa wola
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 23:35
|
|
|
A jak tam miting |
|
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2015 07:33
|
|
|
PZalko napisał/a: | boje sie ze jak nie pije to wreszcie zapije i tak tez sie dzieje |
To zdanie mówi o Tobie bardzo dużo Cały czas Twoje myśli skupiają się na alkoholu. Jak sobie wymyślisz - tak masz . Czy słyszałeś kiedyś stwierdzenie " dziś nie piję" - tylko dziś ...i codziennie rano tego się trzymaj " Dziś nie piję " a potem niech wali się świat. Swoje myśli skupiaj tylko na dzisiejszym dniu , nie wchodź w przyszłość , nie planuj , nie zastanawiaj się. Twój każdy dzisiejszy dzień (trzeźwy dzień) daje Ci moc. I tak co dnia. Skupiaj się tylko na tym by nie pić dzisiaj
PZalko napisał/a: | Mnie tez ostrzegala setki razy ze odejdzie, ja jej wierze bo ile mozna wytrzymac. |
W tym momencie zrobiła by dla Ciebie najlepszą i najważniejszą rzecz - odebrała by Ci komfort picia i obdarła z kłamstwa , którym jest anticol i wszywki. To ma ją uspokoić , stworzyć poczucie bezpieczeństwa i dać zaufanie - zwykła manipulacja ale jak sam już to wiesz to g***o prawda ...bo ten straszak na Ciebie nie działa...
A tak poza tym witaj
Jestem zołza |
|
|
|
|
ankao30
Trajkotka
Pomogła: 24 razy Wiek: 47 Dołączyła: 03 Sty 2015 Posty: 1554
|
Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 22:12
|