Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak znaleźć radość, bez dopalaczy...
Autor Wiadomość
zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 09:10   

zimna napisał/a:
że cokolwiek wrzucisz do tej dziury, poobija sie trochę wewnątrz, pokołacze i chce wiejącej, nic nie jest wystarczająco duże by ją zapełnić

Dokładnie - ta naprawdę zawsze będzie zionąć pustką ( mniejszą lub większą) bo nie ma takiej opcji by ją kiedyś napełnić po brzegi ( brak materiału - alkoholu) ;)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 10:33   

Gorzkaczekolada napisał/a:
nie wiem skąd pomysł o próżni.

zagłuszanie tych stanów przyjemnościami wydaje mi się sporym błędem.

W czasie kiedy piłaś, odreagowywałaś wszystko alkoholem (przeleciał ptaszek, dlaczego ku*** nie przeleciał, świeci słońce, po kiego te słońce tak praży, itd. itp. każdy powód był dobrym pretekstem). Teraz odebrałaś sobie tą możliwość i to jest ta "próżnia" którą musisz w jakiś sposób wypełnić, bo inaczej Twoja podświadomość alkoholowa będzie Cię tak długo "kopać" w .....no mniejsza o to w co, aż jej ulegniesz i rozładujesz swoje stany emocjonalne w sposób, który pamięta Twoja podświadomość i która przynosi natychmiastową ulgę. Jeżeli nie będziesz potrafiła tej pustki po alkoholu zapełnić czymś innym, to prędzej czy później, najprawdopodobniej polegniesz

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 10:34   

zołza napisał/a:
zimna napisał/a:
że cokolwiek wrzucisz do tej dziury, poobija sie trochę wewnątrz, pokołacze i chce wiejącej, nic nie jest wystarczająco duże by ją zapełnić

Dokładnie - ta naprawdę zawsze będzie zionąć pustką ( mniejszą lub większą) bo nie ma takiej opcji by ją kiedyś napełnić po brzegi ( brak materiału - alkoholu) ;)

Pozwolę sobie kompletnie się z tym nie zgodzić.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 11:05   

pterodaktyll napisał/a:
Pozwolę sobie kompletnie się z tym nie zgodzić.

I spoko , każdy ma jak ma/chce ;)
Zapełniałam dziury, wrzucałam tam wiele rzeczy, ludzi ( studia , aerobik, wyjazdy, gotowanie , ciuchy, pracę , awanse , facetów , nowe przyjaźnie, ) - dziura się wypełniała tylko na chwilę a za moment to było jej mało i mało... :bezradny: Chciała więcej ale ja już nie miałam siły karmić darmozjada :P Teraz jest bo jest - taki mamy klimat ( ja mam) ;) Mało tego lubię moje zawieszenie w próżni - odpoczywam ,oddycham i jestem spokojna :)
Przecież tak naprawdę nic nie muszę :)

Gorzkaczekolada 
Towarzyski

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 13:01   

pterodaktyll napisał/a:

W czasie kiedy piłaś, odreagowywałaś wszystko alkoholem (przeleciał ptaszek, dlaczego ku*** nie przeleciał, świeci słońce, po kiego te słońce tak praży, itd. itp. każdy powód był dobrym pretekstem). Teraz odebrałaś sobie tą możliwość i to jest ta "próżnia" którą musisz w jakiś sposób wypełnić, bo inaczej Twoja podświadomość alkoholowa będzie Cię tak długo "kopać" w .....no mniejsza o to w co, aż jej ulegniesz i rozładujesz swoje stany emocjonalne w sposób, który pamięta Twoja podświadomość i która przynosi natychmiastową ulgę. Jeżeli nie będziesz potrafiła tej pustki po alkoholu zapełnić czymś innym, to prędzej czy później, najprawdopodobniej polegniesz

No częściowo tak :) ale częściowo.... ja alkoholem też uciekałam od różnych rzeczy których nie chciałam przeżywać, rzeczy o których nie chciałam myśleć, emocji od których uciekałam i w tym sensie trzeba kiedyś stanąć twarzą w twarz...

a ogólnie pewien poziom nienasycenia, tak, to brzmi bardzo znajomo i przeczuwam, że są dołki nie do zasypania.

A że działać, robić, odreagowywać, upuszczać pary, i szukać sposób to wiem, ale to insza inszość.

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 13:41   

No i tu kłania się :

CZY ? JAK ?
Bo jak piłaś każde zdarzenie - kieliszek,kufel, lampka itd .

A teraz "stań , unieś głowę" i "zjedz snikersa, marsa " poszukaj rozwiązania bez pośpiechu . I nie uciekaj bo przed czym uciekasz jest w Tobie . Pewnie łatwo powiedziec starym prykom ale jak to ma zrobić " swieżynka "? Wolniej .

prsk :mysli:

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 21:17   

No częściowo tak :) ale częściowo

Wprost "uwielbiam" te przejawy naszej choroby.......tylko częściowo odreagowywałaś alkoholem :rotfl:
Ostatnio zmieniony przez pterodaktyll Czw 12 Mar, 2015 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

Gorzkaczekolada 
Towarzyski

Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 21:28   

pterodaktyll napisał/a:

Wprost "uwielbiam" te przejawy naszej choroby.......tylko częściowo odreagowywałaś alkoholem :rotfl:

Ptero nie wiem czym się się podniecasz, czytaj proszę ze zrozumieniem bo widzę, że z uporem maniaka szukasz dziury w całym . Nie chodzi o to że częściowo odreagowałam, ale że poza odreagowaniem coś jeszcze tłumiłam i nie chciałam przeżywać. Więc wyobraź sobie że tamta wypowiedź nie służy wyparciu, negowaniu ale jeszcze dołożeniu sobie do pieca... naprawdę jak nie raz czytam te wypowiedzi i sobie pomyślę że taka ma być moja życzliwość do świata, pogodzenie się z tym i tamtym, po x latach bez picia to mam ochotę polecieć po flaszkę bo ręce opadają jak się widzi, że niby taki dojrzały mądry trzeźwy alkoholik a bawi go latanie po wątkach nowych userów i pokazywanie jaki to on nie jest och i ach :)

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 21:51   

A daj Ci Boziu jak najlepiej Gorzkaczekolado. Nic tu po mnie :papa2:

wampirzyca 
Trajkotka
praca nad samym sobą jest najtrudniejsza

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw 12 Mar, 2015 22:55   

naprawdę jak nie raz czytam te wypowiedzi i sobie pomyślę że taka ma być moja życzliwość do świata, pogodzenie się z tym i tamtym, po x latach bez picia to mam ochotę polecieć po flaszkę bo ręce opadają jak się widzi, że niby taki dojrzały mądry trzeźwy alkoholik a bawi go latanie po wątkach nowych userów i pokazywanie jaki to on nie jest och i ach [/quote]

no i to jest prawdziwy powód żeby się napić... :szok:

Gorzkaczekolada 
Towarzyski

Wysłany: Pią 13 Mar, 2015 10:54   

wampirzyca napisał/a:

no i to jest prawdziwy powód żeby się napić... :szok:

Jak wiadomo, z terapii, i z autopsji każdy powód jest dobry :) ale to akurat była ironia, poza tym nawet taki pijak jak ja, na tym etapie wyjścia ze strefy komfortu potrzebuje trochę "lepszego" powodu także spokojnie.
Ostatnio zmieniony przez Gorzkaczekolada Pią 13 Mar, 2015 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

Gorzkaczekolada 
Towarzyski

Wysłany: Sob 14 Mar, 2015 07:57   

O rany jaki dziwny sen, w tym tygodniu mam ważne spotkanie służbowe, wieczorowe, tradycyjnie zakrapiane...jak do tej pory i przyśniło mi się, że postanowiłam się napić jednego drineczka, żeby nie budzić podejrzeń. Obudziłam się przerażona. Poza tym poziomy niepokoju na dużo niższym poziomie. Zaplanowałam cały weekend dokładnie. Z miejscem i przestrzenią też tylko dla siebie. Idziemy dalej.

złosliwa 
Małomówny
czasem lepiej nie wiedziec ,nie myśleć, nie czuć..

Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 01:10   

pterodaktyll napisał/a:

Ja też. To coś w stylu jakbym tylko częściowo była alkoholiczką ??????????
hmm... można by sie nad tym zastanowić.
Ale po co?

Ann 
Upierdliwiec

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 18:26   

złosliwa napisał/a:
To coś w stylu jakbym tylko częściowo była alkoholiczką
znasz to: nie można być tylko trochę w ciąży.. albo się w niej jest, albo nie :bezradny: :milczek:

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł

złosliwa 
Małomówny
czasem lepiej nie wiedziec ,nie myśleć, nie czuć..

Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 20:30   

Cytat:
znasz to: nie można być tylko trochę w ciąży.. albo się w niej jest, albo nie :bezradny: :milczek:

98l9i bingo

Odpowiedz do tematu