|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Wóz albo przewóz ? |
Autor |
Wiadomość |
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015 12:14
|
|
|
zołza napisał/a: | Jacuś a gdzie w tym wszystkim doczytałeś się krytyki z mojej strony. |
Zołzuś,nie bierz proszę mojej wypowiedzi tak osobiście do siebie
przyznaję jest podobna,przypominająca mniem takowe z realu z mego meetingu
i właśnie takowe z meetingu mniem przypomniały i te miałem na myśli
a na dowód zacytuję coś co u twojej wypowiedzi niema
Jacek napisał/a: | czy też ciągle zmieniające |
|
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015 12:20
|
|
|
zołza napisał/a: | tylko może jestem zbyt dużą egoistką , chcę tylko brać ...a tam już nie bardzo mam co |
ooo ładny języczek
to że tu poruszyłaś ten temat,to już coś dałaś od siebie - spójż ilu zainteresowanych
więc gdzie ten egoizm
na pewno nie w tym że coś chciałaś z myślą dla siebie,a korzystają również inni |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015 12:52
|
|
|
Tajga napisał/a: | Może trzeba troche poczekać w magazynie jak ten wózek? |
hmm... chodzę na mitingi alanonowskie, teraz po kilku latach przerwy wróciłam, bo czuję taką potrzebę, program zbliżony, więc pozwolę sobie zabrać głos, bo temat ciekawy.
Może problem nie leży w warsztacie? Może miting tylko na początku jest takim warsztatem naprawczym? Może czas by stał się raczej rodzajem wózkarni, miejsca, dokąd można zjechać się po ciężkiej pracy, podzielić się tym, co się zdarzyło, zrzucić nadmiar emocji, podzielić się problemem. Na przykład jak radzić sobie w czasie pracy, gdy o wózek opiera się osoba niepełnosprawna. Może inny wózek ma podobne doświadczenia? I się podzieli?
Tak sobie pomyślałam, że tak jak dana osoba w pewien sposób dochodzi do określonego stopnia (kroku w AA) tak i pewien sposób grupa jako całość też reprezentuje pewien poziom hmmmm.... "przerobienia" programu. Gdy większość stanowią osoby, które zatrzymały się na początku, to osobie, które chce głębiej popracować nad sobą, może się już nudzić. Gdy zachowane są dobre proporcje i w grupie są osoby na różnym poziomie rozwoju (rzeczywistym a nie opowiadanym) to można jeszcze nad sobą popracować.
Na mojej grupie czuję się fajnie, nawet teraz po latach,wciąż są osoby, z których doświadczeń wciąż czerpię, i coraz mniej dotyczy to współuzależnienia, a po prostu życia gdzieś tam ze współuzależnieniem w tle. Właśnie życia (!) I to myślę, że jest ważne. W pewnym momencie mnie mnie interesuje, co dzieje się tylko w warsztacie (ile można w tym warsztacie siedzieć!), bardziej mnie interesuje jak wykorzystywać to wszystko w normalnym życiu.
I przepraszam, ze jako alanonka się Wam wcinam, ale w końcu miting to miting. |
|
|
|
|
ankao30
Trajkotka
Pomogła: 24 razy Wiek: 47 Dołączyła: 03 Sty 2015 Posty: 1554
|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015 12:59
|
|
|
pietruszka,
Też tak myślę, ale nie umiem tak tego przedstawić. Zgadzam się z Tobą i nie ważne jaką grupę tu opisujesz.
Zołza ciekawy temat. |
_________________ Twój los zależy od Twoich nawyków. Brian Tracy
|
|
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015 13:09
|
|
|
Pietrucha dobrze ,ze wpadłaś ( czekałam na Cię ) . A tak serio bardzo podoba mi się Twój tok myślenia i czasami mam wrażenie ,że jesteś jedną z najbardziej trzeźwych przykładów na tym forum ( nie ma znaczenia ,że jesteś alanonką hihi)
pietruszka napisał/a: | a po prostu życia gdzieś tam ze współuzależnieniem w tle. Właśnie życia (!) |
To sobie wezmę ( oczywiście zamienię słowo współuzależnienie na uzależnienie ) |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015 14:26
|
|
|
zołza napisał/a: | czasami mam wrażenie ,że jesteś jedną z najbardziej trzeźwych przykładów na tym forum ( nie ma znaczenia ,że jesteś alanonką hihi) |
eee... złudzenia... wciąż sporo roboty przede mną... ale mam na to w końcu całe życie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|