Przesunięty przez: Wiedźma Pią 13 Sie, 2010 14:05 |
13piątek |
Autor |
Wiadomość |
Whiplash
Admin Techniczny
Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1339 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 13 Cze, 2014 10:09
|
|
|
Tajga napisał/a: | Whiplash napisał/a: | Kot Ci szczęście przynieść może,
jeśli tylko chcesz |
No!
|
Taki też może przynieść szczęście
|
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 13 Cze, 2014 10:10
|
|
|
Ja nawet nie wiedziałąm ,że dziś 13-y...piątek do tego ...jakie to ma znaczenie jaki dzień ... |
|
|
|
|
matiwaldi
[*][*][*]
|
Wysłany: Pią 13 Cze, 2014 12:53
|
|
|
Jeśli drogę przebiegnie ci czarna babcia, czarna wnuczka, czarny Mruczek, czarna Kicia, czarna kurka, czarna gąska, czarny bociek, czarna żabka, a na ostatku kawka, też czarna, to znaczy, że dziadek zamiast rzepki wyciągnął kabel wysokiego napięcia.
|
_________________ To be, or not to be, that is the question:... |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 13 Cze, 2014 12:57
|
|
|
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Pią 13 Cze, 2014 13:02
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Ale nie oczekuj ode mnie, że wezmę odpowiedzialność za Twój staw biodrowy! |
Nieee, raczej stanę w Twojej obronie przed tamtym od zupek, uzbrojona w kulę
Na razie żyję, choć zostało jeszcze jedno okno do umycia. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 09:29
|
|
|
Tak naprawde to wiedzialam i nie wiedzialam .....dlaczego ,piatek 13 to ma byc pechowy ......az zapytalam wujka Google .....
"Piątek trzynastego jest uznawany za dzień pechowy w krajach anglojęzycznych, francuskojęzycznych i portugalskojęzycznych. Taki sam status posiada w takich krajach jak: Polska, Estonia, Niemcy, Finlandia, Austria, Irlandia, Szwecja, Dania, Słowacja, Norwegia, Czechy, Słowenia, Bułgaria, Islandia, Belgia i Filipiny.
W Grecji, Rumunii i Hiszpanii za pechowy jest uznawany wtorek trzynastego, zaś we Włoszech piątek siedemnastego.
Strach przed piątkiem trzynastego jest nazywany paraskewidekatriafobią. Słowo to powstało z greckiego słowa paraskevi (piątek), dekatreis co oznacza trzynasty, zaś fobia to po grecku strach.
Istnieje pogląd, że feralność tej daty bierze początek od faktu, że w ten dzień (13 października 1307) aresztowano Templariuszy, kłamliwie oskarżonych przez króla Francji Filipa IV m.in. o herezję, sodomię i bałwochwalstwo (w rzeczywistości był on u nich ogromnie zadłużony i chciał się pozbyć wierzycieli). Według tej hipotezy Ostatni Wielki Mistrz Zakonu, Jacques de Molay, tuż przed spłonięciem na stosie przeklął Filipa IV i papieża Klemensa V, a rok później obaj nie żyli. Przekonanie o pechowości tej daty pojawiło się dopiero na początku XX w.
Data pt. 13. może w ciągu jednego roku przypaść co najmniej 1 raz i maksymalnie 3 razy"
Jednak najgorsze co moze sie mi czy nam w tym dniu przydarzyc to samosprawdzajace sie przepowiednie.Zamiat wiec wypatrywac pecha przyjmujemy ,ze piatek 13-tego to bardzo szczesliwy dzien.Im bardziej w to wierzymy ,tym wiecej dobrego moze nam sie wydarzyc.
Ja osobiscie ,wczoraj znalazlam ogloszenie o wolnym miejscu pracy,ktore by mi pasowalo ,wysle dzisiaj zapytanie i moje dokumenty ......moze bede miala szczescie ......Hi.....Hi.....Hi......
Dlatego ,ze chociaz nie wierze i podobniez jestem nie przesadna .....to prosze Wiedzmo poczaruj !!!!!!!!.....
Torba - nie wolmo stawiac na podlodze,bo pieniadze uciekna
Uszy - Jak pieka ,ktos obmawia
Portmonetka - jak komus dajesz w prezencie ,wloz grosik
Sol - jak rozsypiesz,posyp cukrem ....zeby klopotow nie bylo
Kot ....i to czarny .....raz pech a raz szczescie .....splunac przez lewe ramie trzeba
A inne ?!.....zna ktos ?!....prosze dopisac |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 11:46
|
|
|
Cytat: | A inne ?!.....zna ktos ?!....prosze dopisac |
Zakonnica na rowerze w piątek 13 przynosi pecha, spluń trzy razy przez lewe ramię aby odczynić uroki |
_________________ |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 11:55
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Cytat: | A inne ?!.....zna ktos ?!....prosze dopisac |
Zakonnica na rowerze w piątek 13 przynosi pecha, spluń trzy razy przez lewe ramię aby odczynić uroki |
albo raz odcharknąć przez prawe - tak samo działa |
|
|
|
|
vilemo
Towarzyski Buntowniczka
Wiek: 49 Dołączyła: 06 Mar 2012 Posty: 255 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 11:57
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Cytat: | A inne ?!.....zna ktos ?!....prosze dopisac |
Zakonnica z wiadrami na pasach przynosi pecha |
_________________ Nic nie jest tak trudne do rozpoczęcia, niebezpieczne do przeprowadzenia i nie gwarantujące powodzenia jak wprowadzanie nowego porządku rzeczy. Machiavelli
|
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 12:07
|
|
|
Vilemo ....tez to znam ,ale w naszych czasach o zakonnice coraz trudniej ,i noszaca wiadra ( ale z czym ?....puste ,z woda ,z kartoflami ....i.t.d.),bardzo zadko a prawie nie mozliwe spodkac i jeszcze przez wyznaczone pasy czy przejscia dla pieszch przechodzaca......bardzo rzadki widok .....to chyba trzeba odwrotnie myslec .....przynosi szczescie ......Hi....Hi....Hi..... |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 12:08
|
|
|
A mi wszystko przynosi szczęście. A trzynastego w piątek to mam zwykle dużo szczęścia. Prawo jazdy zdałam na przykład... egzamin na kartę wędkarską... pierwsza w życiu randka
Nawet dzisiaj zaspałam do pracy |
|
|
|
|
She
Gaduła
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 13:04
|
|
|
Mi piątek, 13-go też zawsze przynosi dużo dobrego
13 w piątek zaliczyłam ostatni egzamin zawodowy, odebrałam prawo jazdy (zdałam miesiąc wcześniej ), znalazłam dawno zapomnianą rzecz na której bardzo mi zależało no i w ogóle jest w porządku ten 13
Generalnie jest tak że gdy mam na ten dzień zaplanowaną ważną sprawę to zawsze udaje się ją załatwić po mojej myśli
Dzisiejszemu trzynastemu też niczego nie brakuje bo jest to dzień niosący same dobre wiadomości dziś też widziałam z bliska łosia i w ogóle jestem szczęśliwa |
_________________ Mądre myśli przychodzą do głowy wtedy, gdy wszystkie głupoty zostały już zrobione. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 15:06
|
|
|
A ja 13 w piątek po raz pierwszy spotkałam się w realu z moim mężem |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 15:22
|
|
|