Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Anticol a ocet??
Autor Wiadomość
ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Czw 18 Lut, 2016 11:40   

Idealny lek, to harmonia pomiędzy ciałem, umysłem i duszą.
Czasem jestem zaskoczona, że ktoś wierzy, że dzięki lekom przestanie pić.
Powodzenia.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 18 Lut, 2016 12:46   

ankao30 napisał/a:

Jak najbardziej........
ankao30 napisał/a:

A tak z ręką na sercu.....kiedyś nie myślałaś o tym próbując trzeźwieć?

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Czw 18 Lut, 2016 12:53   

pterodaktyll,

Nie leki, tego nigdy nie brałam pod uwagę, ale może przez doświadczenie wyciągnięte z domu.
Terapia nad tym się wahałam, lecz widziałam przez kilka lat, że terapia nic nie daje mojej mamie. Teraz wiem, że to myśmy chcieli nie ona. Szkoda, że wcześnie nie wiedziałam o AA, no ale to moje głupie myślenie, że AA to nie dla mnie, czy mojej mamy. Miałam stereotypowe myślenie. Lecz tabletki nigdy nie wchodziły w grę.

Niestety nie ma leku, no ale jak sobie wymyślisz...

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Czw 18 Lut, 2016 14:03   

Trufla napisał/a:

A co u Ciebie tak w skrócie? Dawno mnie tutaj nie było... Jestem załamana brakiem jakiegokolwiek postępu w moim niepiciu po ostatniej terapii i po AA.... Kończy mi się już nadzieja, nie wiem co mam robić.

i dobrze wybrałaś :)
masz.. czy będziesz miała szansę aby teraz zająć się czymś więcej niż tylko.. jak tu nie wypić ;)

Trufla 
Towarzyski

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 00:02   

ankao30 napisał/a:
Powodzenia.

A****ol zagwarantuje mi niepicie - doraźnie. Jestem tchórzem, i boję się tego co się może stać kiedy zapiję ten lek. Od kilku tygodni byłam w nieustannym ciągu z którego nie potrafiłam się wyrwać. Każdą chwilę spędzałam na kombinowaniu, jak zdobyć alkohol, gdzie go schować żeby mąż nie znalazł, itp. W momencie kiedy będę wiedziała, że fizycznie nie mogę się napić, to odpadną mi obsesyjne myśli, kombinowanie, myślenie o piciu i skupianie na nim każdej minuty dnia. Dzisiaj pierwszy dzień na a****lu i już wiem że to będzie spokojny miesiąc. Nie musząc kombinować jakby tu się napić, nie myślę o alko. W moim wypadku w tym momencie była to jedyna opcja. Terapii pewnie jeszcze spróbuję, bo nie jestem debilem i zdaję sobie sprawę, że ta substancja to jest tylko doraźne rozwiązanie, a nie pozbycie się problemu. W każdym razie musiałam sobie zagwarantować jakiś trzeźwy początek reszty mojego życia, i na razie daje mi to lek.

Masakra 
Trajkotka
O jedna impreze za duzo

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 01:12   

Trufla napisał/a:
Jestem tchórzem, i boję się tego co się może stać kiedy zapiję ten lek

Wiec tego chcesz od zycia? Ciagle siedziec w strachu i z 1 strony umierac z pragnienia napicia sie (bo ono przyjdzie) a z drugiej bac sie ze jak sie nachlejesz to umrzesz? Czy to jest naprawde Twoj cel?

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 07:27   

Trufla napisał/a:
Każdą chwilę spędzałam na kombinowaniu, jak zdobyć alkohol, gdzie go schować żeby mąż nie znalazł, itp.

Oj a myślałam, że tylko ja. A tak poważnie jeszcze kilka miesięcy po przestaniu picia znajdowałam butelki w dziwnych miejscach.

Trufla napisał/a:
W momencie kiedy będę wiedziała, że fizycznie nie mogę się napić, to odpadną mi obsesyjne myśli, kombinowanie, myślenie o piciu i skupianie na nim każdej minuty dnia.

Raczej tabletki na myśli nie działają, no ale nie wiem. Wiem, że pierwsze dwa tygodnie od odstawienia alkoholu, to był koszmar. Nie byłam na detoxie i jakby nie dzienne rozmowy z innymi alkoholikami to ciężko by było. Spałam co drugą noc, bałam się wszystkiego, w pracy ręce mi latały i tylko się rozglądałam czy ktoś zauważył. Jak wracałam z pracy to całą drogę rozmawiałam przez telefon z innym alkoholikiem, tak mijałam sklep z alkoholem. Potem tu siadałam i czytałam. Zazdrościłam innym pierwszego miesiąca, pół roku nie mówiąc rocznicach. Byłam pewna, że to niemożliwe, ale jednak bardzo chciałam coś zmienić, więc zmieniałam.

Trufla napisał/a:
Nie musząc kombinować jakby tu się napić, nie myślę o alko.

To prawda jak sobie wymyślisz …

Trufla napisał/a:
W każdym razie musiałam sobie zagwarantować jakiś trzeźwy początek reszty mojego życia, i na razie daje mi to lek.

Pożyjemy, zobaczymy. Na początek, a co dalej?
:kwiatek:

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 09:11   

"Między ustami a brzegiem pucharu" znajdzie się dużo miejsca na wariacje na temat .
Oj Trufla , Trufla .

prsk

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 09:13   

Trufla napisał/a:

A****ol zagwarantuje mi niepicie - doraźnie. Jestem tchórzem, i boję się tego co się może stać kiedy zapiję ten lek. Od kilku tygodni byłam w nieustannym ciągu z którego nie potrafiłam się wyrwać. Każdą chwilę spędzałam na kombinowaniu, jak zdobyć alkohol, gdzie go schować żeby mąż nie znalazł, itp. W momencie kiedy będę wiedziała, że fizycznie nie mogę się napić, to odpadną mi obsesyjne myśli, kombinowanie, myślenie o piciu i skupianie na nim każdej minuty dnia. Dzisiaj pierwszy dzień na a****lu i już wiem że to będzie spokojny miesiąc. Nie musząc kombinować jakby tu się napić, nie myślę o alko. W moim wypadku w tym momencie była to jedyna opcja. Terapii pewnie jeszcze spróbuję, bo nie jestem debilem i zdaję sobie sprawę, że ta substancja to jest tylko doraźne rozwiązanie, a nie pozbycie się problemu. W każdym razie musiałam sobie zagwarantować jakiś trzeźwy początek reszty mojego życia, i na razie daje mi to lek.

Ja jestem za - o ile nie poprzestaniesz na tabletach.Ja po wszywce miałem zalecenie udania się do AA lub na terapię -olałem bo po co mam coś z sobą robić skoro nie piję?
Terapia i AA jest dla pijących -a ja przecież nie piję ,bo mam wszywkę.
No i po okresie działania -poszedłem w tango do bólu.
Anticol da ci na razie chwilę oddechu , oddalisz się od alkoholu-,oczyścisz głowę i ciało-i to jest najlepszy moment żeby zacząć coś ze sobą robić .
Bo kryzysy przyjdą -a ty tylko łykasz ,nie masz wszyte więc odstawić łatwiej niż wydłubać tablety z tyłka-to lepiej wiedzieć jak sobie z tymi kryzysami radzić niż odstawić prochy i zapić
pozdro Rejas

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 11:08   

Trufla napisał/a:
A****ol zagwarantuje mi niepicie - doraźnie.

Niczego Ci nie zagwarantuje ale to Twoje zdrowie i życie, więc możesz sobie z nim robić co zechcesz.
Trufla napisał/a:
Dzisiaj pierwszy dzień na a****lu i już wiem że to będzie spokojny miesiąc.

A może mały zakład, od razu uprzedzam, że kiedyś też próbowałem tego środka i w takie cuda nie wierzę.....
Trufla napisał/a:
W momencie kiedy będę wiedziała, że fizycznie nie mogę się napić, to odpadną mi obsesyjne myśli, kombinowanie, myślenie o piciu i skupianie na nim każdej minuty dnia

Też tak myślałem, dzisiaj wiem, że to bzdura i manipulacja samym sobą tylko po to żeby nie podejmować żadnych istotnych decyzji, ale co ja tam wiem......

Loka 
Towarzyski

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 11:10   

Znam kilka osób które startowały co prawda nie od anticolu ale od cxxxxxxxx .Fajni ludzie .Nie piją juz kilka lat.Kiedyś jedna z nich na pytanie co Ci to dało odpowiedziała "..nadzieję ,pomogły mi uwierzyć ze mogę to zrobić ,co prawda to był początek drogi,ale dla mnie właściwy początek." Istnieją różne metody, aby osiągnąć trzeźwość.Myślę, że powinniśmy , szanować wybory innych,aby mogli wykorzystać to co chcą i czego potrzebują.Tak jak głosi jedna z bardziej pozytywnych mantr AA "Żyj i pozwól żyć" ;)

Trufla, powodzenia !

usunąłem nazwę leku
:yura:
Ostatnio zmieniony przez yuraa Pią 19 Lut, 2016 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

Masakra 
Trajkotka
O jedna impreze za duzo

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 18:15   

Znam tez jednego czlowieka, ktory zaczynal na esperalu i tez kilka lat juz nie pije. Z tym, ze on zaszyl sie przed strachem napicia sie, a o aa dowiedzial sie kilka tygodni pozniej. Niemniej od samego poczatku zaczal do aa chodzic i tam juz zostal. Jak sam potym mowi, to meetingi uratowaly mu zycie, a sam esperal dal mu tyle, co troche strachu przez okres dzialania. Czyli tyle co nic. Tak wiec jest on osoba ktora wziela tabletke i nie pije, ale bynajmniej nie za sprawa tej tabletki :szok:
Z reszta sam esperal (i jemu podobne leki) byl kiedys dosc powszechnie stosowany i zalecany przez lekarzy. To sie jednak zmienilo, a zmienilo sie z jakiegos powodu. Tym powodem byl brak skutecznosci tego rodzaju "leczenia". Po pierwsze alkoholizm to choroba emocji, uczuc, psychiki a zadna tabletka tego w glowie nam nie pouklada. Po drugie niepicie na tego typu specyfikach opiera sie na strachu przed smiercia po wypiciu alkoholu wiec ja dziekuje za zycie z pistoletem przystawionym do skroni. A gdzie radosc zycia? Po trzecie ludzie stosujacy te srodki odliczali czas pozostaly do konca dzialania. Po tym nastepowal powrot do picia (co z reszta jest oczywistoscia ze wzgledu na emocjonalno psychiczny charakter choroby) Po czwarte czesc ludzi, mimo strachu i tak siegala po alkohol i czesto konczlo sie to ich smiercia. Doprowadzilo to do sytuacji ze zaczeto ludziom wszczepiac atrapy, zeby po ewetualnym napiciu sie nie umierali. Potym za to alkoholicy zaczeli zastanawiac sie czy maja atrape czy prawdziwa wszywke itd... mowiac wprost bledne kolo :szok:
Oczywiscie kazdy ma prawo zyc tak jak chce i w wyrazeniu swojego zdania nie ma niczego sprzecznego z maksyma aa. Po co tylko isc droga, ktora szlo przede mna miliony ludzi i droga, na ktora sa dowody, ze jest nieskuteczna? No i w koncu, po co brac cos, co w najlepszym razie nie da mi nic? To juz nie chodzi nawet o wlasne poglady, tylko o logike...

Odpowiedz do tematu