Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poproszę o radę
Autor Wiadomość
yuraa 
Moderator

Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 14:25   

Jacek napisał/a:
można mnie wierzyć lub nie,ja nie miewam takich sytuacji
Jacek, po 18 latach to już cała parafia wie że niepijący jesteź.
mnie też na pożegnaniu emerytalnym kolegi , polewający po prostu ominął.
na to trzeba sobie zapracować i dać czas

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 16:25   

yuraa napisał/a:
i dać czas

od momentu gdy chciałem być szczery dla siebie samego - to tego czasu już nie było
gdy dostałem papier na rozwód,a żona mniem z dziećmi odeszła - to nie zależało mnie na tym aby całemu światu głosić ze już więcej nie piję alkoholu
jedynie jej,żonie to chciałem oświadczyć
tak bardzo tego chciałem,tak bardzo sam w to wierzyłem - że zostało to we mnie do dziś
a gdzieś po drodze zauważyłem taką uczciwość przyznania ,że wcale to nie jest przeszkodą,a wręcz przeciwnie
dlatego Jureczku nie mam ja na myśli że mówię o tym tylko wybrańcom - ale to że ja sam się z tym nie kryję
nie trza o tym trąbić na prawo i lewo - nu ale miałem zdarzenia gdzie wyprzedzałem sytuacje - co dawało że zaś nie musiałem tłumaczyć całą historią

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 17:03   

nie jestem alkoholiczką, może nie powinnam się wypowiadać....ja z moim chłopem uchodzimy w pewnym środowisku za abstynentów i w związku z tym nudziarzy, z którymi nie można pogadać..bo jak tu i o czym bez wódki gadać?...
jak zaczęłam pracować tam gdzie teraz nadal pracuję bylismy zapraszani często na imprezy...skorzystaliśmy raz kiedy moja dobra znajoma robiła urodziny...wypadało iść ponieważ na początku wiele mi pomogła i dać jakis prezent w kopertę...wszystko było ok dopóki moja szefowa nie zaczęła wódki w szklanki polewać...jak mój chłop to zobaczył to powiedział "spi*****my stąd, tu wódkę szklankami piją" xcc
drugi raz to był mecz na mistrzostwach świata, grali Niemcy z kimś tam, juz nie pamietam..kolejne zaproszenie "przyjdzcie, będzie fajnie"...wyciągnęłam tego mojego chłopa, wyobrażałam sobie dużo gości restauracyjnych, wszyscy kibicują, wiadomo jakieś piwo się leje, my delikatnie i po troszku też....okazało się, że siedzą same baby i chleją wódę...nam też chcą polewać :bezradny:
powiedziałam jasno i wyraźnie, że wódki nie pijemy, nie upijamy się, ja po spozyciu do pracy nie chodzę, na kacu też (bo go nie miewam)
no i zostalismy nudziarzami niewartymi zainteresowania z czym jest mi bardzo dobrze i wcale nieprzykro bo ma swoich znajomych, którzy są mnie warci
co chciałam powiedzieć...że słowa NIE PIJĘ to nic wstydliwego i obraźliwego, nieuzależnieni czasami też tych słów używają....a jeśli ktoś mnie za to krytykuje, obgaduje, dziwi się temu to jego problem a nie mój drggb

nie musisz mówić, że jesteś alkoholiczką, możesz mówić NIE PIJĘ

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 20:41   

olga napisał/a:

Problem tylko w tym, że trzeźwiejący alkoholik musi się po prostu nauczyć jak to mówić........uwierz mi, że to na początku jest trudne......

Wyrzutek 
Milczek

Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 21:04   

pterodaktyll napisał/a:
olga napisał/a:

Problem tylko w tym, że trzeźwiejący alkoholik musi się po prostu nauczyć jak to mówić........uwierz mi, że to na początku jest trudne......

Na początku nie jest łatwo powiedzieć Nie Pije bo zawsze pojawiają się pytania .Dlaczego? Co się stało ?
Nauczyłem się mówić "Ja szanuje Twoje picie ,więc TY uszanuj Moje nie picie "i te słowa przynosiły efekt i nikt nie zadawał zbędnych pytań .

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016 21:15   

Pamiętam jak pierwszy raz poszłam na święta do rodziny, gdzie był alkohol. Już kilka dni wcześniej myślałam, co i jak powiem. Pisałam tysiące scenariuszy, oczywiście tych najgorszych (jak będą namawiać itp)
Jak się rozczarowałam. Raz tylko byłam zapytana, czy się napije i czego. Powiedziałam nie dziękuję i zero pytań, drążeń, zero reakcji. A siedziałam jak na szpilkach. Jak kuzyn dolewał wina tylko w duchu zastanawiałam co powiem jak znów zapyta, ale nie zapytał ;)

Teraz już nikt nie pyta, przynajmniej z najbliższych.

Rafka 
Małomówny

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 00:06   

Ej ziomki,
Wracając do mojego tematu :) Byłam dizś u psychiatry i dostałam leki :Ne*****op i Moz**in, dostałam te leki ale uświadomił mnie lekarz że jak będę je brać i wezmę choć raz mef**-lub tr**al to najzwyczajniej w życiu bez wątpienia umrę. Czy to prawda czy nie -nie wiem ale nie mam zamiaru sprawdzać.( wiedział o moich weekendowych wystrzałach z mef****po roku abstynencji..)

(przypominam że głównie przyszłam leczyć sie z dragów,ale po drodze wyszło że i z alko mam problem)

No i poszłam na terapię wg umowy bo byłam u psychiatry, fajnie wyszło bo szczerze bardzo. Pogadałam o ,,kontrolowanej abstynencji" i o wszystkich wątpliwościach co do terapii. Mamy teraz jasną sprawę- mam być na całkowitej abstynencji-choćby z tego powodu że biore leki(skoro inne argumenty dla mnie są słabe-ale walczymy o dziś a nie o to co bedzie za miesiąc,tak jest łatwiej)

Chyba trzeba było takiego punktu zwrotnego w tej terapii wreszcie sie otworzyłam i chyba można ze mna pracować. No i sie zdeterminowałam.

Zobaczymy co będzie jutro.

Pytanko,ktoś miał te leki? Mam nadzieje, że będę sie czuć po nich spoczko.

ELO 5 2 0
Ostatnio zmieniony przez Rafka Wto 15 Mar, 2016 00:10, w całości zmieniany 1 raz  

Rafka 
Małomówny

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 00:08   

UPS nie doczytałam, nie wolno używać nazw leków. Postanawiam poprawę w tym temacie. ;)

Jras4 
Docent

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 00:23   

Rafka napisał/a:
najzwyczajniej w życiu bez wątpienia umrę
hehehehehhehe ojezu !!!! hehehehe oana umrze !!! heheheheheh

Jras4 
Docent

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 00:23   

Rafka napisał/a:
,,kontrolowanej abstynencji" i
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hehehehehehhe

Jras4 
Docent

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 00:25   

Rafka napisał/a:
, że będę sie czuć po nich spoczko.
zrozum wreszcie że czuć sie spoczko można bez tego gónwa zwanego lakami

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 00:52   

Rafka napisał/a:
Ej ziomki,
Wracając do mojego tematu :) Byłam dizś u psychiatry i dostałam leki :Ne*****op i Moz**in, dostałam te leki ale uświadomił mnie lekarz że jak będę je brać i wezmę choć raz mef**-lub tr**al to najzwyczajniej w życiu bez wątpienia umrę. Czy to prawda czy nie -nie wiem ale nie mam zamiaru sprawdzać.( wiedział o moich weekendowych wystrzałach z mef****po roku abstynencji..)

ELO 5 2 0

Elo elo, akurat mefy to z niczym bym nie mieszał, amfetamina to przy tym panadol. Tutaj straszak jest nieco większy niż różnego rodzaju "antyalkoholowe" cuda. Widziałem przedawkowanego zawodnika (trójpierścieniowe leki antydep + mefa + dropsy), ledwie wyszedł z tego z życiem. Jeden mistrz na moich oczach mieszał benzodiazepiny + alkohol + mefedron (na jego szczęście kreatyny tam było więcej niż tego ścierwa). Z przedawkowania wyszedł, jednak po kilku takich maratonach normalny to on już nigdy nie będzie. Ubytki w pamięc krótkotrwałej zostaną mu do końca życia.

Swoją drogą piękny produkt "walki z narkotykami".

Jras4 
Docent

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 09:31   

nigdy nie zrozumiem jak wy młodzi ludzie ,mający cale zycie przed sobą ( bo co jest 20 lat dzieci własciwie ) marnujecie własne zdrowie i psychike tym syfem tylko dla chwilowego niby odlotu
ale może jestem stary i głupi
ale jak juz mi taka ,pisze że nie pujdzie na detox by sie szmacić czy wstydzić ,to rodzi sie pytanie
kto i kiedy juz sie zeszmacił a kto powinien sie wstydzić
a juz wpiś o terapi gdzie pozwalają pić traktuje juz nie jako śmieszny ale tragiczny
czy to obrza Polskiej młodzieży ?

Jras4 
Docent

Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 09:32   

Rafka napisał/a:
ELO 5 2 0
i ten podpis głupi wręcz debilny ,pokazujący stan umysłu piszącego

Za ten post czerwona kartka od Wiedźmy :red:
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Wto 15 Mar, 2016 12:15, w całości zmieniany 1 raz  

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 10:21   

Tomek, a Ty ile lat miałeś jak zacząłeś pić? A ile kiedy przestałeś? :luzik:

Odpowiedz do tematu