Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Emocje
Autor Wiadomość
Ula 
Towarzyski

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:07   Emocje

Emocje nie radze sobie z nimi.Dzisiejszy dzien był dla mnie najgorszym po wyjsciu z terapi.
Od rana moja dobra kolezanka powiedziała mi ze pani.... wypytywała ja czemu ja jezdze atobusem do pracy a nie samochodem a ona jej odpowiedziała ze mam zepsuty,a ona na to ze kto wie moze sie napiła i zabrali jej prawojazdy.Zabolalo mnie i przyznam sie szczerze ze cały czas o tym myslałam az nadazyła sie okazja i powiedziałam jej dosc podniesionym głosem ze mam przeszło 300 dni nie wypiłam ani kropli alkoholu była bardzo zaskoczona.
Czuje sie bardzo zle z tym poniosły mnie emocjie takie jak kiedys piłam byłam wybuchowa.
Mało tego przy wyjsciu z pracy jak czekalismy na buczek zauwazyłam ze dwie kobiety patrza sie na mnie i cos mowia,Ja nie wytrzymałam i przy wszystkich podniesionym głosem powiedziałam ze maja wkoncu przestac rozmawiac na moj temat a jesli juz chca to niech to robia dyskretnie zebym ja nie widziała.

mam straszne wyzuty sumienia ze tak sie zachowałam i najgorsze ze jutro znowu ide do tej pracy :(

Wiem ze nie mamy wpływu na zachowanie innych ludzi i ze tego nie zmienimy ale to nie jest takie łatwe.

Po rozmowie z Klara i rufim i mitingu czuje sie lepiej.
Musze duzo pracowac nad emocjami.
Napisałam jak potrafiłam

kurde nie chce sie tak zachowywac

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:12   

Ula napisał/a:
Czuje sie bardzo zle z tym poniosły mnie emocjie takie jak kiedys piłam byłam wybuchowa.

a niepijący a właściwie nie nadużywający nie mają prawa ponieść się emocjom ? nie mogą pysknąć czasami komuś jak mu coś nie leży ? przecież ty jesteś normalną dziewczyną Ula !!! czemu masz wyrzuty sumienia z tym związane ? ja nie chodzę na terapie dla alko a właściwie na żadne terapie i pewnie żaden ze mnie przykład w tym co piszę teraz ale uważam, że to ONI powinni się wstydzić a nie ty !!!

Halibut 
Gaduła

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:13   

Ula napisał/a:
Wiem ze nie mamy wpływu na zachowanie innych ludzi i ze tego nie zmienimy ale to nie jest takie łatwe.

Ale mamy na swoje.
To znacznie łatwiejsze. :)

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:16   

Ula napisał/a:
kurde nie chce sie tak zachowywac

Nie chcesz i nie zachowujesz sie, a taki wybuch emocji,
każdemu może sie zdarzyć...
Pozdrawiam... :)

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:22   

Ula napisał/a:
Wiem ze nie mamy wpływu na zachowanie innych ludzi i ze tego nie zmienimy ale to nie jest takie łatwe

:tak: otuż to nie mamy
ale za to mamy wpływ aby zmienić siebie
i tak nie pamiętam ile miałem trzeźwości ale był to mój początek
no i se z kumplem weszliśmy do baru - on na piwo ja na pepsi aby se pogadać
rozmowa była na długość mego pepsi,no bo ile tego można żłopać
gdy wychodziłem z baru ,szpeknooł mnie aowiec
zacząłem się jemu tłumaczyć - że ja nie piłem tam i takie tam
a on na to - a po co mnie się tłumaczysz
od tamtej pory już nikomu się nie tłumaczę
ja wiem że nie piję ,wchodzę i chodzę gdzie chcę
a ludzie jak chcą to i tak oczernią
więc po co mam się wysilać - to tylko by mnie dołowało :]

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:28   

Ula, naprawdę nie musisz sobie wyrzucać tych erupcji emocjonalnych,
ona mają prawo się pojawiać jeszcze długo po odstawieniu alkoholu i nie są niczym dziwnym.
Myślę, że z czasem one będą stopniowo słabły i stawały się bardziej adekwatne do sytuacji.
Bo przecież właściwie nic takiego się nie stało - ktoś coś palnął co mu ślina na język przyniosła i tyle.
Jesteś bardzo wrażliwa, Uleńko i stąd to wszystko.

A poza tym - cóż... nie ma co sie ludziom dziwić, że nie od razu wierzą, że alkoholik naprawdę się zmienia :?
Czasem wiele wody w Wiśle musi upłynąć, zanim zaczną patrzeć na nas z innej perspektywy.
To nie jest miłe, ale w końcu sami ich przyzwyczailiśmy do postrzegania nas w ten właśnie sposób.
Uszy do góry, Ula. To minie :tak:

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:37   

Zdrowi ludzie reagują mocno jeżeli ktoś im" nadepnie na odcisk",a Ty masz tym bardziej prawo do takich reakcji.Na wszystko przyjdzie czas,a ludzkim gadanie nie warto się przejmować. :)
Ostatnio zmieniony przez KICAJKA Wto 01 Gru, 2009 21:38, w całości zmieniany 1 raz  

Ula 
Towarzyski

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:43   

Bardzo wam dziekuje poczytałam i teraz mysle.Juto jak przyjde z pracy to wam napisze jak mi poszło w pracy.Musze dac czas czasowi.
Jestem dzisiaj bardzo zmeczona praca i emocjami pujde sie połozyc bo o 5 rano pobudka.
Miłej nocy wam zycze

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:43   

kiedyś przeszłam taką wredną sytuację tuż po przeprowadzce na tą moją wredną wieś gdzie teraz mieszkam ! wszyscy wiedzieli wszystko lepiej ode mnie a spekulacji na temat mojej rodziny nie było końca ! Jak już zabrakło co niektórym wersji z jakiego to powodu u mnie jest tak a nie inaczej to zaczęto mi przypisywać co tydzień nowego kochanka. Głownym miejscem spotkań wiejskich "perpeś" był zakład fryzjerski więc pewnego dnia zadzwoniłam do szefowej i grzecznie zaprosiłam ją do mnie na kawę :) Laska zdębiała bo żadne z nas koleżanki więc się spytała o co chodzi ? no to ja jej na to, że skoro tak bardzo ją interesuje moje życie osobiste to zapraszam do mnie i odpowiem z detalami na wszystkie pytania ! po co ma się domyślać :wysmiewacz:
później przyszła osobiście mnie przeprosić i sytuacja się nie powtórzyła a przynajmniej ja nic o tym nie wiem :)

yuraa 
Moderator

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:54   

Ula ludzie tak juz maja że gadają, będą gadać i nic na to nie poradzisz.
tylko swoja postawą możesz wpłynąc na to jak jestes postrzegana.
i co gadają. a może zazdroszczą Ci trzeźwości???
ze dwa lata trwało zanim przestali mi uważnie w oczy spoglądać po powrocie moim z urlopu. dziś zdarza się że o cos w związku z chorobą alkoholowa jestem pytany, normalnie bez ironicznych usmieszków.

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 21:55   

Ula,Ty się tak nie przejmuj. Ja też na swój popaprany wizerunek pracowałam latami. I też długi czas po tym,jak przestałam pić jeszcze moja osoba budziła niezdrową ciekawość . I wybuchy złości nie były mi obce.Ba,jeszcze dziś się zdarzają,po 4 latach trzeźwienia. Mamy prawo do wszelkich emocji,do tych złych również. Musimy tylko nad nimi pracować. Na wszystko jest swój czas. Trzymaj się!

beata 
Szefowa Al-Kaidy
współuzależniona,ddd

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro 02 Gru, 2009 00:05   

Wiesz Ula jak ja wyobrażam sobie trzeźwienie?
To jak wspinanie się na górę po bardzo wysokich ruchomych schodach,które jadą w dół.Ciężko wejść,prawda?Ale najważniejsze jest mieć kogoś siedzącego na poręczy,kto wyciągnie rękę,gdy ma się ochotę poddać i zjechać w dół. :)

"Każdy ranek daje szansę na to, by wieczorem móc powiedzieć, że to był dobry i szczęśliwy dzień… "
Miłego dnia życzę wszystkim. :)
Ostatnio zmieniony przez beata Śro 02 Gru, 2009 00:11, w całości zmieniany 1 raz  

Ula 
Towarzyski

Wysłany: Śro 02 Gru, 2009 19:33   

Bardzo dziekuje kochani dzisiaj czuje sie lepiej chociaz jeszcze nie tak jak bym chciała.Humor mi sie troche poprawił bo moja Renia stoi juz w garazu i jutro jade juz samochodem do pracy.W Piatek ide odac krew i bede miała wolne razem 3 dni poswiece ten czas dla siebie.
Bede starała sie myslec tylko o sobie, chociaz ja mam taki charakter ze osoba ktora mnie skrzywdziła jesli poprosi mnie po jakims czasie o pomoc lub rade to i tak jej pomoge.

Wiecie co ciesze sie ze jestem Alkoholiczka bo mam te szczescie byc tu zwami....

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Śro 02 Gru, 2009 19:53   

Głowa do góry Uleczko!
BĘDZIE BARDZO DOBRZE! :buziak:

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Śro 02 Gru, 2009 20:02   

Ula napisał/a:
Bede starała sie myslec tylko o sobie, chociaz ja mam taki charakter ze osoba ktora mnie skrzywdziła jesli poprosi mnie po jakims czasie o pomoc lub rade to i tak jej pomoge.

I dobrze,masz myśleć o sobie a nie rozpamiętywać to co ktoś głupio gada.Podając potem rękę pokazujesz ile jesteś warta -lepsza. :pocieszacz: :buzki:

Odpowiedz do tematu