Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
W matni
Autor Wiadomość
Ggallin 
Małomówny
Ggallin

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:23   

Staszek odnoszę wrażenie ze mnie nikt nie rozumie. Jestem na etapie zaprzestania picia i wiem co to znaczy wytrzeźwiec. Wiem jak dluga droga przede mną 😊

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:25   

Cytat:
Staszek odnoszę wrażenie ze mnie nikt nie rozumie.
trzeżwi raczej mają słaby kontakt z pijącymi

Ggallin 
Małomówny
Ggallin

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:28   

Janiol oceniając moje postrzeganie rzeczywistości i moje zachowania oceniasz mnie... wiec kończę polemikę z tobą.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:30   

Ggallin napisał/a:
... ale pomału zaczynam rozumieć... w końcu to forum wolnych od alkoholu... 😕

Hej chłopie nie użalaj się nad sobą bo ta ćwiartka dzisiaj nie wystarczy :luzik:
Zasada na forum jest taka ( oczywiście wcale nie jestem tego pewna :mysli: ) że unikamy ...że ja unikam pisania z będącymi pod wpływem. Zwyczajnie źle na mnie to działa. :bezradny:
A odkąd przestałam pić walczę o swój komfort.
Może zwyczajnie w weekend uda Ci się gdzieś pójść - np. na miting ?

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:31   

Ggallin, w pierwszym poście prosisz o wszelkie sugestie związane z tym jak przestać pić. Janioł Ci radzi, a Ty się obrażasz.
Widzisz to?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:31   

Ggallin napisał/a:
Janiol oceniając moje postrzeganie rzeczywistości i moje zachowania oceniasz mnie... wiec kończę polemikę z tobą.
znaczy działa......oceniam zachowania i tylko zachowania, I zdaje sobię sprawę z Twoich reakcji bo wynikają one tylko I wyłącznie z tego że pozbawiam Cię komfortu myślenia Twoimi mechanizmami które ewidentnie Tobą kierują

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:34   

Ggallin napisał/a:
Janiol ale czuje w tobie ta niebezpieczna (dla ciebie) wyższość tego co nie pije nad tym co pije. To co odczułem na grupie. Dziś uczę się tym nie przejmować i nie porównywać się do innych. I przepraszam bo dziś mi się to nie udało - nie oceniać innych.

Nie mam zamiaru Cię oceniać, mogę napisać tylko o sobie, że znam te jutro, tą klasykę widzę na codzień, alkoholizm tak działa. Oszukuje, że mogę kontrolować picie, że mam czas, mogę jutro iść i coś z tym zrobić. Lecz widzę, że jutro dla wielu nie nadchodzi.

Janioł pytał Cię, gdzie czytałeś, że możesz tylko raz w miesiącu iść na mityng jako nowa osoba?

Mityngi są otwarte i zamknięte na wszystkie możesz iść, tylko czy chcesz?

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:39   

Muszę przyznać kol. Janioł, że cierpliwość to Wy macie iście anielską...... :mgreen:
Problem polega na tym, że Wy już Janioł wiecie, a temu adeptowi trzeźwienia wydaje się, że wie i w związku z tym szanse na porozumienie są raczej nikłe, a co do doświadczenia? No cóż, sam wiesz mój drogi Janiele, że każdy z nas musi najpierw buziuchną porządnie walnąć o glebę. Wygląda na to, że nasz nowy kolega jeszcze nie zarył porządnie, więc wszelkie rady i sugestie odbierze jako atak na siebie do czasu aż sam zaryje.......a zresztą niech sobie zaryje. Dlaczego ma być mu lepiej niż nam :p

Ggallin 
Małomówny
Ggallin

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:46   

Cytat: Niżej zamieszczamy wykaz adresowy miejsc, w których odbywają się mityngi AA.
Wykaz obejmuje zasadniczo trzy rodzaje mityngów AA. Mityngi ,,Otwarte'' - dla uczestników wspólnoty oraz innych osób zainteresowanych problemem alkoholowym; mityngi ,,Zamknięte'' - tylko dla uczestników wspólnoty AA oraz mityngi w Zakładach Karnych (specjalne) - tylko dla AA. Szczegółowy opis oraz sposób korzystania z wykazu dostępny jest u dołu strony."

Nie chce mi się i nie będę przeszukiwać całej sieci żeby udowodnić komuś ze ni ściemniam. Nie pi to tu się rejestrowalem żeby komuś sciemniac. Zbyt wiele lat już sciemnialem i najważniejsze dla mnie to nie sciemniac samemu sobie. Az nadto wiem jak działa choroba alkoholowa i jej mechanizmy. Nie wiem może źle zrozumiałem co to mityng zamknięty ale u mnie w mieście jest tylko raz w miesiącu mityng otwarty. Bardzo mi pomaga, bo czuję to, gdy ludzie chcą pomóc i raczej dziela się swoimi doświadczeniami a nie wytykaja objawy choroby alkoholowej...

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:48   

Ggallin,

I w czym widzisz problem?

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:51   

Ggallin napisał/a:
Nie wiem może źle zrozumiałem co to mityng zamknięty

Miting zamknięty to miting tylko i wyłącznie dla Anonimowych Alkoholików. ! Wchodząc i deklarując chęć zaprzestania picia stajesz się jednym z nich ( z nas) Zostajesz przyjęty w ten chwalebny poczet. :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:51   

Ggallin napisał/a:
Nie wiem może źle zrozumiałem co to mityng zamknięty

Sorry, że spytam. Czy Ty wiesz jak się zostaje członkiem wspólnoty AA?

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:55   

Ggallin,

By uczestniczyć w mityngu tylko trzeba chcieć zaprzestania picia. Nie ma różnicy czy otwarty czy zamknięty, no w specjalnych narazie nie możesz uczestniczyć. To dla więźniów i mało kogo tam wpuszczają, niektórzy biorą służby i chodzą tam z posłaniem. Ale Ty możesz iść na jeden i drugi. Otwarte to możesz zaprosić kogoś bliskiego, bez problemu alkoholowego, ale Ty masz problem. Chyba :mysli:
Ostatnio zmieniony przez ankao30 Czw 02 Cze, 2016 20:56, w całości zmieniany 1 raz  

Ggallin 
Małomówny
Ggallin

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:56   

Ok rozumiem. Może mi trzeba łopata do głowy wlozyc😆 Wiec idę na najbliższy mityng. Ponoć najważniejsza jest chęć zaprzestania picia.. skoro tak to pierwszy krok zrobiony. Dzięki. 😊

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 20:59   

Ggallin napisał/a:
u mnie w mieście jest tylko raz w miesiącu mityng otwarty
A czy ty niechcesz iśc na miting zamknięty . Bo do zakładu karnego na dzien dzisiejszy to pewnie cię nie wpuszczą , chyba ze jako osadzonego

Odpowiedz do tematu