|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Zaczynam rozumieć..... oszukuję samą siebie |
Autor |
Wiadomość |
mami
Małomówny
|
Wysłany: Nie 02 Kwi, 2017 21:47
|
|
|
Cześć Zolza
Jras4 nie uwazam ze jesteś chamem. Poprostu chcialam zebyś zobaczył, ze moze to iż ojciec przestaje w polowie byc ojcem po rozwodzie jest czesto na jego własne życzenie. Mój ma szanse być ojcem w pełni mimo rozwodu.Ale wiem że z niej nie skorzysta. |
|
|
|
|
mami
Małomówny
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 14:41
|
|
|
nie było mnie kilka dni, więc napisze co u mnie
4 wizyta w grupie, widzę u siebie bardzo dużą różnicę. Zaczęłam mówić i myśleć głównie o sobie. Co raz rzadziej zastanawiam się co robi i co ze sobą zrobi mąż. ( na terapię jeszcze nie dotarł )
W końcu złożyłam pozew o rozwód, zrobiłam to z przekonaniem i bez wątpliwości.
Wykupiłam wczasy - dla siebie i dla dzieci.
A dziś jak to przed świętami, zakupy, mycie okien, sprzątanie. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 15:36
|
|
|
"Powoli, ale do przodu" - to maksyma, której warto się trzymać i wygląda na to, że działasz zgodnie z jej przesłaniem |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
mami
Małomówny
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 20:01
|
|
|
Klara wygląda na to że tak i jest mi z tym dobrze |
|
|
|
|
mami
Małomówny
|
Wysłany: Pon 17 Kwi, 2017 11:53
|
|
|
U mnie spokojnie. Święta płyną bez problemów. Wczoraj byli u mnie teściowie i brat męża ( nie wiedzą jeszcze o mojej decyzji, ale zostawiam to mężowi, niech sobie z nimi rozmawia.) rozbawił mnie tylko, bo jako twardy przeciwnik kościoła i księży ( nie chciał np. wejść do kościoła w dniu komunii syna) teraz nie dość, że poszedł z dziećmi ze święconką, to spotkałam go w drodze powrotnej z kościoła wczoraj. Zapytany przez syna gdzie był odpowiedział że w kościele Tym razem myślałam że się popłaczę ze śmiechu. Miałam nieodpartą ochotę powiedzieć mu co o tym myslę ale ugryzłam się w język.
Ponieważ wcześniej nie zaglądałam tu a Święta jeszcze trwają życze wam wszystkich Spokojnych Świąt |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pon 17 Kwi, 2017 14:00
|
|
|
mami napisał/a: | Święta jeszcze trwają życze wam wszystkich Spokojnych Świąt |
Dziękuję w swoim imieniu
Tobie Mami życzę sympatycznego poniedziałkowego popłudnia i reszty tygodnia także |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
biegnacazwilkami
Towarzyski
Pomogła: 1 raz Wiek: 73 Dołączyła: 06 Sie 2014 Posty: 357 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: Wto 18 Kwi, 2017 00:54
|
|
|
mami napisał/a: | teraz nie dość, że poszedł z dziećmi ze święconką, to spotkałam go w drodze powrotnej z kościoła wczoraj. Zapytany przez syna gdzie był odpowiedział że w kościele Tym razem myślałam że się popłaczę ze śmiechu. Miałam nieodpartą ochotę powiedzieć mu co o tym myslę ale ugryzłam się w język. |
A wg mnie ten śmiech jest bardzo niestosowny. Zastanów się, jak będziesz wychowywać wasze dzieci jako samotna matka, z jakim nastawieniem do ojca, którego sama im kiedyś wybrałas.
Można rozwodzić się z powodu tego że już męża nie kochasz, ale inna rzecz wyśmiewać każde jego zachowanie , nie widzę nic śmiesznego w tym, że ktoś poszedł do kościoła . A Ty niby taka szczera byłas przy tym świątecznym stole z gośćmi ze strony męża?
Ślub, to nie tylko zawarcie związku dwojga ludzi, to także a może przede wszystkim ZAŁOŻENIE RODZINY, bardzo ważna data i od tego rozwodu się nie ma. |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Wto 18 Kwi, 2017 13:17
|
|
|
biegnacazwilkami napisał/a: | Ślub, to nie tylko zawarcie związku dwojga ludzi, to także a może przede wszystkim ZAŁOŻENIE RODZINY, bardzo ważna data i od tego rozwodu się nie ma. |
jesss i obowiązuje obie strony ...stety
a skoro już jesteśmy przy twardych zobowiązkach,czy niema tam coś takiego - "czy wolno nam oceniać" |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
mami
Małomówny
|
Wysłany: Wto 18 Kwi, 2017 15:18
|
|
|
Biegnacazwilkami Biorąc pod uwagę Twoje idealnie pożycie małżeńskie i czerwone kartki, które otrzymałaś na tym forum, będę bardzo wdzięczna jak przestaniesz mnie oceniać i komentować. Guzik wiesz o mnie i moim życiu. Zamiast krytykować i oceniać poczytaj może trochę o współuzależnieniu i nie próbuj we mnie wzbudzić poczucia winy. Patrząc na Twoją zawziętość w obronienie związków przypuszczam że masz poczucie winy związane ze swoim rozwodem . Zajmij się więc proszę sobą, a ja zajmę się swoim małżeństwem. |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Wto 18 Kwi, 2017 15:32
|
|
|
Cytat: | Ślub, to nie tylko zawarcie związku dwojga ludzi, to także a może przede wszystkim ZAŁOŻENIE RODZINY, bardzo ważna data i od tego rozwodu się nie ma. |
Od dzieci rozwodu się nie ma ale od małżonka jak najbardziej |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 18 Kwi, 2017 16:54
|
|
|
biegnacazwilkami napisał/a: | nie widzę nic śmiesznego w tym, że ktoś poszedł do kościoła |
To Ty chyba nie znasz w ogóle alkoholików i ich nieograniczonej inwencji w manipulowaniu uczuciami innych............sorry Biegnąca, ale jak to czytam, ja alkoholik, to mam wrażenie, że tkwisz w tych mechanizmach współuzależnienia tak głęboko, że nic już spoza nich nie widzisz..........ot taka choroba |
_________________ |
|
|
|
|
biegnacazwilkami
Towarzyski
Pomogła: 1 raz Wiek: 73 Dołączyła: 06 Sie 2014 Posty: 357 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2017 00:46
|
|
|
mami napisał/a: | będę bardzo wdzięczna jak przestaniesz mnie oceniać i komentować. |
Pisząc na publicznym forum w dziale otwartym musisz się niestety liczyć z tym, że czytają wszyscy którzy tu zaglądają, nie wszyscy piszą , ale każdy ma prawo ocenić to co czyta, dostajesz przecież tzw informacje zwrotne,a że lepiej się czyta te z oklaskami, to zrozumiałe. Nie piszę żebyś ratowała swoje małżeństwo, lecz byś uświadomiła sobie, że poza małżeństwem jest jeszcze RODZINA, więzy nierozerwalne , więzy krwi. Nie oceniam też sytuacji której jak piszesz nie znam, widzę natomiast tekst i fikołki i o tym piszę, że to jest nieodpowiednie moim zdaniem w tej konkretnej sytuacji. Kościół, Święta Wielkanocne, wielu ludzi nie alkoholików , ale chrześcijan nie praktykujących idzie do kościoła własnie teraz, raz czy dwa(na Boże Narodzenie) do Kościoła, nie wiązałabym tego zbytnio z manipulowaniem alkoholika. |
|
|
|
|
biegnacazwilkami
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2017 01:01
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | To Ty chyba nie znasz w ogóle alkoholików i ich nieograniczonej inwencji w manipulowaniu uczuciami innych... |
Co ma piernik do wiatraka? Ptero, pisanie rzeczy oczywistych dowodzi braku inteligencji, weź Ty chociaż trzymaj jakiś poziom,dobrze?
Jakoś jeszcze nie słyszałam, żeby się krzywda jakiemuś dziecku stała, bo ojciec, a choćby i alkoholik poszedł z nim do kościoła ze święconką czy bez. Natomiast co i rusz słyszę, że partner/konkubent okaleczył lub nawet zabił dziecko , a matka nie zareagowała jak należy. Rola ojca jest bardzo wązna. I powtarzam: pisanie rzeczy oczywistych, jak np że czynny alkoholik itd,itp....bla,bla,bla....- dowodzi braku inteligencji, więc przynajmniej Ty jako Dr Ptero, zważ co piszesz. |
|
|
|
|
mami
Małomówny
|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2017 06:59
|
|
|
biegnacazwilkami napisał/a: | Nie oceniam też sytuacji której jak piszesz nie znam, widzę natomiast tekst i fikołki i o tym piszę, że to jest nieodpowiednie moim zdaniem w tej konkretnej sytuacji. Kościół, Święta Wielkanocne, wielu ludzi nie alkoholików , ale chrześcijan nie praktykujących idzie do kościoła własnie teraz, raz czy dwa(na Boże Narodzenie) do Kościoła, nie wiązałabym tego zbytnio z manipulowaniem alkoholika. |
Owszem też bym nie wzięła za manipulowanie gdyby przez ostatnie 10 lat choć raz tatuś poszedł ze święconką lub w Święta z dziećmi do kościoła, a tak się nigdy nie stało. Co ważniejsze ten wspaniały tatuś zniszczył najważniejszy dzień w życiu 10 letniego syna jakim jest Komunia Święta robiąc w domu od rana awanturę, informując że nie wejdzie do kościoła ( i tak też zrobił). A teraz nagle gdy ten biedy alkoholik usyszał, że żona ma dość i chce rozwodu nawrócił się biedny i zasuwa do kościoła
Mam prawo się śmiać kiedy będę chciała, to Ty nie masz prawa mnie oceniać, bo nie znasz mojej sytuacji. A jak tak bardzo chcesz pomagać tym biednym zagubionym alkoholikom, to znajdź sobie jakiegoś i mu pomagaj - mogę Ci jednego polecić |
Ostatnio zmieniony przez mami Śro 19 Kwi, 2017 07:00, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2017 07:30
|
|
|
biegnacazwilkami napisał/a: | weź Ty chociaż trzymaj jakiś poziom,dobrze? |
Nic z tego Biegnąca. "Poziom" to ja trzymałem jak chlałem, teraz wolę trzymać pion, jak wszyscy normalni ludzie (i pterodaktylle)
biegnacazwilkami napisał/a: | Co ma piernik do wiatraka? P |
Ano ma, bowiem w wiatraku miele się zboże na mąkę do piernika
biegnacazwilkami napisał/a: | I powtarzam: pisanie rzeczy oczywistych, jak np że czynny alkoholik itd,itp....bla,bla,bla. |
Ja też powtarzam, że już Ci kiedyś pisałem, że nie masz pojęcia o alkoholizmie, będąc głównie zajęta swoim współuzależnieniem i pozwolę sobie dalej pozostać przy tym zdaniu.
Ale poza tym to fajna z Ciebie kobita |
_________________ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|