Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak odpowiadać alkoholikowi?
Autor Wiadomość
Gniewosz 
Małomówny

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 15:36   Jak odpowiadać alkoholikowi?

Jestem z chlopakiem prawie 3 lata, w międzyczasie wyszło na jaw że pije od 10 lat, praktycznie od liceum. Zgodził się pójść ze mną do terapeuty. Były dziury w pamięci, przepychanki, przekleństwa i wyzwiska (obustronne), awantury, moje wyprowadzki i jego wyrzucanie mnie z domu. Powiedziałam dość. Wyjechałam do rodziców 05.07. Cały czas próbuje skłonić mnie żebym przyznawala sie do winy, do tego zw mam obiecać ze bezwzględny koniec z kłótniami, ze juz nigdy nie bede krzyczec sie czepiac robic awantur. Jak mu wytłumaczyć że nie mam najmniejszego zamiaru brać pełnej odpowiedzialności za nasz związek i za to jak wyglądają relacje między nami? On się zachlewa, wyzywa, rozstawia po kątach, zrzuca na mnie obowiązki a ja mam błagać o wybaczenie że wściekłość wylewa mi się uszami na całą tą sytuację.

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 15:40   

Hejka Gniewoszu :buzki:

Jeżeli nie macie wspólnych dzieci, majątku i kredytów uciekaj puki jeszcze czas.
Jutro będzie gorzej...

A sama na terapię naprostować celownik by następną zdobyczą był dorodny jeleń a nienastępny biedny miś :mis:

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 15:44   

Witaj :)
Uciekaj dziewczyno od niego gdzie pieprz rośnie :szok:
Chyba nue chcesz pieprzyc sobie zycia ;ratując" alkoholika a przy okazji zbierać od niego razy?

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 15:53   

Nie podpowiem nic więcej ponad to, co przedmówcy doradzili.
Dzisiaj rozstanie będzie dla Ciebie technicznie o wiele łatwiejsze.
Witaj na forum :)

:esa:

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 15:59   

Gniewosz zadaje pytanie: " jak odpowiadać alkoholikowi"?
Ja odpowiadam: nie odpowiadać
...bo to bez sensu...on i tak nie usłyszy :beba:

Gniewosz 
Małomówny

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 16:40   

Rozumiem Wasze rady, dużo czytam o alkoholizmie i współzależnieniu ale czy naprawdę jedynym wyjściem jest spisanie człowieka na straty?? Opuszczenie go i uznanie że nie jest wart bo jest chorym alloholikiem?
Są przecież terapie i wytyczne jak postępować żeby nie dać się wspoluzależnić. Ja dopiero zaczynam. Nie boję się odejść po prostu nie chcę. Dlaczego uważnie że nie zasługuje na szanse na to żeby z nim zostać? Przecież są alkoholicy którzy wytrzeźwieli. Czy nawet trzeźwy alkoholik zawsze zostaje już źródłem cierpień całej rodziny?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 16:44   

Problem w tym że to Ty chcesz by on wytrzeżwiał a nie on sam, paradaksalnie zostawienie alkoholika może spowodować to że i on będzie chciał wytrzeźwieć......

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 16:49   

Ale po co liczyć na to, że może wytrzezwieje? Chcesz żyć tylko nadzieją i czekaniem? I dawaniem kolejnych szans?
Odchodząc nie spiszesz go na straty bo Ty nie masz takiej mocy. On sam może spisać się na straty. Jeśli będzie chciał dac sobie szansę, da bez Ciebie czy z Tobą, jeśli nie - Ty munie pomożesz a odbierzesz sobie szanse na szczęśliwe życie.
Wybór należy do Ciebie. Ja bym nie wdepnela w to szambo po raz drugi.

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 16:50   

Sam sposób w jaki piszesz o alkoholiku sugeruje że masz jakąś dysfunkcję.
Nie wiem którym zmysłem ale my, alkoholicy wyczuwy takie siostry miłosierdzia.
Uwierz staremu (nie tak bardzo staremu jak myślisz) pijakowi że by wyjść z nałogu nieprofesjonalna pomoc z zewnątrz jedynie przeszkadza.
Zacząłem trzeźwieć kiedy zrozumiałem że inaczej umrę...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Gniewosz 
Małomówny

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 16:54   

Nie mogę powiedzieć czy on chce czy tylko mówi że chce. Kilka tygodni temu zaproponowałam mu wspólną terapię. Kilka dni temu napisał mi żeterapięja też ciągle chcę to zaczniemy terapię. Co kilka tygodni podejmuje próby rzucenia picia, ogranicza wtedy alkohol, robi plany wylicza żeby zmniejszać ilość wypitego alkoholu. Ja nie wtrącam się w to, nigdy nie liczyłam nie wspominałam dlatego wydaje mi się że on widzi problem tylko jeszcze myśli że da radę sam. Jeśli by mi powiedzial ze bedzie pil ile mu sie podoba albo ze noe ma zamiaru isc na terapię to już by mnie nie było.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 16:58   

Gniewosz :pocieszacz: rozumiem Twoje podejście do sprawy i chęć pomocy ale co by się nie stało masz przechlapane na całe życie. Alkoholik bedzie oszukiwał i siebie i Ciebie ...a nawet gdy zacznie się leczyć zawsze bedziesz na drugim miejscu bo alkoholikiem jest się całe życie :( Mamy swoje psiu /bzdziu w nosie nawet jak nie pijemy parę lat..Upss 8| mówię o sobie i swoich znajomych. Jak się ma dziewczyno miękkie serce to trzeba mieć stalową d**ę - niestety :zalamka:

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 17:00   

Mój eksmąż też chciał sam...już nie żyje :bezradny: też ograniczał, też obiecywał terapię...na nic się zdało.
Nie żyj nadzieją, żyj realiami.

Gniewosz 
Małomówny

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 17:02   

Załóżmy że mnie kocha a ja jego. Zestawię go, znajdę milego chlopaka, urodzę mu dzieci...ciężko mi to wybrać

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 17:06   

Gniewosz napisał/a:
Załóżmy że mnie kocha a ja jego.
w zderzeniu z alkoholizmem żaden argument nawet tak romantyczny jak ten .....nie ma szans, no chyba że w imię tej miłości puścisz ( opuścisz go ) wolno jak zrozumie co traci i podejmie leczenie ......zawsze można do siebie wrócić

Gniewosz 
Małomówny

Wysłany: Nie 23 Lip, 2017 17:11   

Czy alkoholik zawsze musi być sam? Czy Wam którzy piliście bycie z kimś w związku zawsze przynosiło szkodę?
Ja nie chcę mu pomagać, nie chcę układać sobie pod niego życia. Jestem zaradna, dobrze daję sobie radę (możliwe że dlatego mnoe wybrał). Jestem na rozdrożu. Nie chcę dać się oszukać. Jestem w stanie pogodzić się z tym że pragnienie alkoholu bedzie silniejsze niż miłość do mnie. Żadna terapia tego nie zmieni. Ale czy alkoholik który będzie chciał zmiany, może dać szczęście??czy zawsze będzie okazywal mi milosc i czułość tylko pp to żeby coś ugrać?

Odpowiedz do tematu