Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakupoholizm uzależnienie od zakupów, zdobywania przedmiotów
Autor Wiadomość
Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Śro 27 Wrz, 2017 15:32   

smokooka napisał/a:
mój problem raczej dotyczy nadmiaru

i raczej dotyczy permanentnego odczuwania braku.

Do wszystkiego z czym chcemy pracować, wystarcza zastosować metody jak w alkoholizmie.
Nie picie, przez pierwszy czas musi być najważniejsze i jemu podporządkowujemy całą resztę życia. Mamy zasady i sposoby w nagłych wypadkach. Niektóre staramy się trochę dopasować, jakby odpuścić.. ale zawsze pod kontrolą (np wyjście na imprezę z alkoholem na stole) i z zestawem ratunkowym pod ręką.
Takie zmiany w życiu i stosowanie się do nich, pociąga za sobą wszystko to, przed czym do tej pory uciekaliśmy. Głównie myśli i uczucia. W totalnym, chaosie, pomieszaniu. Tu chodzi w pierwszym okresie aby tylko to przetrwać! to jest główny cel. Dopiero z czasem pozwalamy sobie na przeżycie tych myśli i uczuć. Po kolei.
Do myśli i uczuć, aby je przeżyć.. trzeba podobnie znaleźć i zasady i sposoby. Tak aby się trzymać jednego a nie ciągle zmieniać poglądy. Wtedy wszystko podporządkowujemy jednemu a resztę uczymy się akceptować, takim jakie jest.
Dopiero tutaj, jesteśmy w stanie zobaczyć o co nam chodzi!! i też nie wszystko od razu.

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Śro 27 Wrz, 2017 22:12   

Nie wiem Joasiu czy dobrze zrozumiałam. Chociaż chyba tak :)

Post jest dla mnie poniekąd łatwiejszy niż ograniczanie jedzenia ot tak sobie, bo się staram. Post narzuca mi konkretne zasady, produkty i rozwiązania np na czas złego samopoczucia. Post jest tak skonstruowany przez dr Dąbrowską, że nie daje miejsca na kombinacje.
Dzięki postowi po pierwsze rezygnuję ze słodyczy, po drugie jestem bliżej siebie i mam możliwość przyjrzeć się kiedy najbardziej czuję pokusę.
Dzięki postowi i jego zasadom mam przestrzeń na przyglądanie się swojemu zakupoholizmowi, bo jedna sfera jest ogarnięta w tym okresie i dzięki temu nie boję się zajmować się tą drugą.
I jeszcze jedno - post już znam i poza wyrzeczeniami nie boję się go już.
Dzięki temu równocześnie chcę i dbam o swoją samoocenę, bo bycie uzależnieniowcem to taka już moja konstrukcja i choroba i nie chcę się też obwiniać, chcę raczej wychodzić z szafy i poczuc oraz pokonać wstyd z tym związany, żeby przestało to być już tematem tabu w tej intymnej części głowy.
Ostatnio zmieniony przez smokooka Śro 27 Wrz, 2017 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2017 07:39   

Rozumiesz a nawet.. wiesz.
Bardzo często szukamy jeszcze czegoś.. więcej. Bo to przecież nie może być takie proste. Lub, bo długo na efekty się czeka.

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2017 13:12   

Jo-asia napisał/a:
Bardzo często szukamy jeszcze czegoś.. więcej. Bo to przecież nie może być takie proste. Lub, bo długo na efekty się czeka.

to prawda, bardzo często myślę że to nie może być takie proste

Odpowiedz do tematu