Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to już alkoholizm?
Autor Wiadomość
El Patron 
Małomówny

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:18   

Cześć Blanet,
Ja jak już pijam, to raczej w weekendy, ale zdarzyło mi się ostatnio, że weekend trwał do wtorku :/ Prowadzę swoją firmę i wszystko raczej samo się kręci, więc mogę dogorywać też kilka dni. Ale takim sposobem praktycznie zmarnowałem cały tydzień, więc czeka mnie praca przez weekend :D
Ja też raz sobie tak powiedziałem po pierwszym takim ciągu, że powinienem iść na terapię. Ale tym razem zamierzam to spełnić. Już się zapisałem. Mam postanowienie na rezygnację z alkoholu do sylwestra i zobaczę czy faktycznie mam problem czy nie. No i co mi powie specjalista.

pozdrawiam

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:37   

El Patron napisał/a:
Już się zapisałem.

Super! :okok:
Do ośrodka terapii uzależnień, tak?

El Patron 
Małomówny

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:41   

tak, do ośrodka :)

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:44   

rejek napisał/a:
On ci poradzi jak "cudownie ozdrowieć" -no i jeszcze ci powie że na podstawie jego badań -można się z alkoholizmu wyleczyć -łatwo lekko i przyjemnie zresztą.
Dlaczego widzę tu złośliwość

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:53   

El Patron napisał/a:
tak, do ośrodka :)

Na kiedy masz termin? :)

El Patron 
Małomówny

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:56   

na wtorek. ale chcę jutro dzwonić do innych ośrodków. może uda się na jutro... nie chcę tego odwlekać

Tibor 
Towarzyski

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 20:58   

staaw napisał/a:
Leczyć się zacząłem po 38 urodzinach kiedy wąska linia dzieliła mnie od samobójczej śmierci.

Jakże podobnie było u mnie :)

blanet napisał/a:
Więc tak jak widzisz luzik arbuzik ... "panuję" nad sytuacją .... nie chlam złych trunków, nikt oprócz najbliższych nie widzi mnie jak jestem nawalony, itd. ...

El Patron napisał/a:
mam tylko nadzieję, że jeszcze nie jest ze mną tak źle

Podobne myślenie mnie gubiło i doprowadziło na skraj przepaści, gdzie jeden krok więcej i bym nie żył... a w zasadzie to już umarłem, bo co to było za życie?

Ok. 3-5 lat przed moim leczeniem u fachowców (terapia) podejmowałem różne próby samemu. Czułem, że moje picie prowadzi mnie do tej przepaści, ale zawsze coś wykombinowałem, żeby wyszło na moje. Szlak już przetarł mój młodszy brat, ale nigdy nie był nachalny, nigdy mi nie powiedział, że muszę. "Przypadkowo" zostawiał mi w domu lektury aowskie lub książki Osiatyńskiego. Czasem gdy nikt nie widział, zerkałem do nich i czasem mnie strach ogarniał, bo tam była prawda o mnie samym. Ale to trwało zawsze krótko, potrafiłem czasem utrzymać nawet tydzień całkowitej abstynencji i po takim czasie dochodziłem (sam oczywiście) do wniosków, że nie mam problemu z alkoholem, że jak chcę to potrafię. No i po takiej abstynencji następował kolejny tydzień "do betonu".

Wiecie co? Jako alkoholik potrafiłem sobie wszystko wytłumaczyć i to jest najniebezpieczniejsze.
Fakty były takie, że zawsze było coraz gorzej, nigdy lepiej. Musiałem ponieść spore konsekwencje, ale nie chce o nich pisać, bo wiem z doświadczenia, że alkoholik potrafi sobie powiedzieć: ja tak jak on to jeszcze nie mam (w domyśle, mogę pić dalej).

Piszcie co jakiś czas jak wam idzie. Jeśli poczujecie ochotę to zachęcam również do kontaktu priv.
Pozdrawiam.

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 21:02   

El Patron napisał/a:
nie chcę tego odwlekać

No i bardzo dobrze, bo z każdym dniem będziesz się coraz lepiej czuł i motywacja tym samym będzie coraz mniejsza.
Trzeba - jak to powiadają fsdf43t kuć żelazo póki gorące!

El Patron 
Małomówny

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 21:07   

Tibor napisał/a:
Podobne myślenie mnie gubiło i doprowadziło na skraj przepaści, gdzie jeden krok więcej i bym nie żył... a w zasadzie to już umarłem, bo co to było za życie?

Ok. 3-5 lat przed moim leczeniem u fachowców (terapia) podejmowałem różne próby samemu. Czułem, że moje picie prowadzi mnie do tej przepaści, ale zawsze coś wykombinowałem, żeby wyszło na moje. Szlak już przetarł mój młodszy brat, ale nigdy nie był nachalny, nigdy mi nie powiedział, że muszę. "Przypadkowo" zostawiał mi w domu lektury aowskie lub książki Osiatyńskiego. Czasem gdy nikt nie widział, zerkałem do nich i czasem mnie strach ogarniał, bo tam była prawda o mnie samym. Ale to trwało zawsze krótko, potrafiłem czasem utrzymać nawet tydzień całkowitej abstynencji i po takim czasie dochodziłem (sam oczywiście) do wniosków, że nie mam problemu z alkoholem, że jak chcę to potrafię. No i po takiej abstynencji następował kolejny tydzień "do betonu".

Wiecie co? Jako alkoholik potrafiłem sobie wszystko wytłumaczyć i to jest najniebezpieczniejsze.
Fakty były takie, że zawsze było coraz gorzej, nigdy lepiej. Musiałem ponieść spore konsekwencje, ale nie chce o nich pisać, bo wiem z doświadczenia, że alkoholik potrafi sobie powiedzieć: ja tak jak on to jeszcze nie mam (w domyśle, mogę pić dalej).

Piszcie co jakiś czas jak wam idzie. Jeśli poczujecie ochotę to zachęcam również do kontaktu priv.
Pozdrawiam.

Dlatego piszę, że "mam nadzieję", ale niewątpliwie specjalista mi powie jak jest naprawdę i co powinienem zrobić. czy ograniczyć spożycie czy powinienem całkiem zrezygnować ;) pozwolę sobie napisać o efektach wizyty
Ostatnio zmieniony przez El Patron Czw 26 Paź, 2017 21:11, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Czw 26 Paź, 2017 21:16   

El Patron napisał/a:
pozwolę sobie napisać o efektach wizyty

Jasne, jasne - ja czekam z dużym zainteresowaniem.
I trzymam kciuki :kciuki:

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Pią 27 Paź, 2017 03:35   

El Patron napisał/a:
[ co powinienem zrobić. czy ograniczyć spożycie czy powinienem całkiem zrezygnować ;) pozwolę sobie napisać o efektach wizyty

Umiesz jeszcze ograniczyć spożycie? Umiesz wejść do baru i wyjść po 2 piwach czy pięćdziesiątkach?

Ja robiłem test, rozlewałem litr wódki z dyskontu na setki (taniej wychodzi) i byłem zadowolony że mam zapas na kilka dni. Niestety, zapas nigdy nie starczał na długo. Na następny dzień klinowałem resztkami.
Można to porównać do alergii, nie piję, nie mam głodów, nie mam poczucia straty, pustki po alko nie myślę aby alkohol był mi do czegoś potrzebny...
Jednak kiedy wprowadzę z głupoty pierwszą porcję alkoholi do organizmu dopada mnie szaleństwo które nie trwa krócej niż 2 tygodnie...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 27 Paź, 2017 05:20   

Cytat:
Jednak kiedy wprowadzę z głupoty pierwszą porcję alkoholi do organizmu dopada mnie szaleństwo które nie trwa krócej niż 2 tygodnie...
ja wiem że to nazywa się choroba alkoholowa ale żeby nazywać to szaleństwem :mysli:

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Pią 27 Paź, 2017 06:54   

Janioł nazywałem to róznie -
- Szaleństwem
- Metodą
- Ciągiem zdrowotnym.
Sam wiesz jak długo to trwa zanim sami nazwiemy to po imieniu czyli - alkoholizm ; lub co nie niektórzy bardziej delikatnie - uzależnienie .

prsk

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 27 Paź, 2017 07:50   

rufio napisał/a:
Sam wiesz jak długo to trwa zanim sami nazwiemy to po imieniu czyli - alkoholizm
Wiem I napisałem to tylko dlatego że napisał to Staaw , młodemu bym odpuścił ;)

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Pią 27 Paź, 2017 09:28   

El Patron napisał/a:
Mam postanowienie na rezygnację z alkoholu do sylwestra

to raczej plan ,,,z poczuciem żalu odstawienia "alkoholu"
masz takie poczucie???
Twoją wypowiedź można odczytać - "rezygnuję z alkoholu,ale kiedyś po niego sięgnę"
a może spróbuj se odstawić do sylwestra za 3 lata i zobacz jaki wtenczas będzie Cię ugniatał żal po utracie

Odpowiedz do tematu