|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Pomoc innym. |
Autor |
Wiadomość |
RysaNaSzkle
Gość
|
Wysłany: Pon 23 Mar, 2020 22:51 Pomoc innym.
|
|
|
Dobry Wieczór.
Moi drodzy, potrzebuję pomocy. Choć sama nie wiem jakiej. Mam problem (a właściwie nie ja) z moją siostrą cioteczną. Mieszka ode mnie niestety dość daleko bo około 150 km, ale bardzo mi na niej zależy. Ale do rzeczy. Jest alkoholiczką, zdiagnozowaną i po terapii, nie piła przez ostatnie około roku ale teraz znowu zaczęła. Z tego co się orientuję, doszły do tego narkotyki. Niestety na miejscu nie ma jej kto pomóc. Ma faceta (starszy od niej o około 20 lat, również pijący, ale nie dostrzega problemu), ma też teściów, w sumie również pijących, którzy obecnie sprawują opiekę nad jej 12letnim synem (ona ma ograniczone prawa, z powodu picia). Wydawać by się mogło, ze nie ma już nic do stracenia poza życiem, a i tego raczej nie szanuje, bo myśli o samobójstwie - wydaje mi się że poważnie,ale z alkoholikami nie wiadomo.
Czy można cokolwiek zrobić? Czy jest dla niej jakaś szansa? Trochę poczytałam na forum i nie wiem, jakie "dno" mogłoby ją jeszcze spotkać... Z tego co wiem, stoczyła się na tyle, ze jest jej wszystko jedno. Błagam pomóżcie |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Wto 24 Mar, 2020 06:18 Re: Pomoc innym.
|
|
|
RysaNaSzkle napisał/a: |
Czy można cokolwiek zrobić? Czy jest dla niej jakaś szansa? Trochę poczytałam na forum i nie wiem, jakie "dno" mogłoby ją jeszcze spotkać... Z tego co wiem, stoczyła się na tyle, ze jest jej wszystko jedno. Błagam pomóżcie |
Każdy ma swoje dno... wygląda na to,że ma komfort picia,to że raz była na odwyku to nie znaczy że nie może powtórzyć.
Można ją przymusić do leczenia poprzez Gminną Komisję d/s rozw.probl.alkoholowych a co za tym idzie w końcu przez sąd.
Czy korzystałaś z jakiejś pomocy dla siebie ? warto zgłosić się do Poradni leczenia uzależnień i współuzależnienia... tam również dowiesz się jak sobie radzić z taką bolesną dla Ciebie sytuacją. |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|