Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Depresja
Autor Wiadomość
druzers 
Małomówny
alkoholik Sylwester

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 07:52   

Witam!
Jestem tu "nowy", ale za to odgrzebuję stary wątek :P , bom właśnie "w temacie"...
Istnieje niewątpliwie - fakt, coraz rzadziej stosowane - pojęcie "depresja alkoholowa" lub też "stany depresyjne w zespole abstynencyjnym".
Cytując za Wiki pada nawet do-słownie słowo "depresja":
Zespół abstynencyjny – przykre doznania psychologiczne oraz fizyczne, które pojawiają się po odstawieniu środka uzależniającego. Do typowych objawów należą: niekontrolowane drżenie mięśni, tiki nerwowe, mdłości, przyspieszona akcja serca; a w warstwie psychicznej – stany lękowe, depresja, zaburzenia snu, poczucie ogólnego rozbicia. Na zespół abstynencyjny z odstawieniem opiatów składają się: bezsenność, ziewanie, bóle mięśniowe, biegunka, wymioty, rozszerzenie źrenic, katar. Zespół abstynencyjny rozwija się w różnym czasie w zależności od substancji przyjmowanej.

Ponieważ Tobiasz miał (nie?)szczęście zadać swoje pytanie "wyspecjalizowanym" alkoholikom trzeźwiejącym i będącym po terapii, stąd cała (próżna w sumie) dyskusja w temacie (abstrahując od wątków pobocznych :dokuczacz: ). Jak wspomniałem, określenia powyższe są obecnie rzadko stosowane i zarówno psychologowie, jak i psychiatrzy, jak i terapeuci uzależnień starają się ich unikać. Owa "depresja alkoholowa" objawowo niczym się nie różni od "normalnej" depresji (a dodatkowo towarzyszy jej jeszcze cała "gama" innych atrakcji ZA - i to jest dopiero jazda :boisie: ) . Skąd zatem owa "zmowa" milczenia naszych "lekarzy dusz"? Otóż przyjęto (nie bez racji, zresztą), iż obecnie jedyną skuteczną metodą (za)leczenia alkoholizmu jest terapia w ośrodku uzależnień, najlepiej "podparta" dodatkowo czynnym uczestnictwem pacjenta w ruchu AA. Natomiast "klasyczną" depresję leczy się u "normalnego" psychologa/psychiatry, zazwyczaj farmakologicznie. Podział ten ma na celu uniknięcie sytuacji, w której do "normalnych" p./p. trafiałyby tabuny ciężko skacowanych alkoholików. I tak zresztą trafiają, ale jeżeli - przez dobrego specjalistę - u pacjenta zostanie rozpoznane, iż jego depresja ma przyczyny w poprzedzającym ją ciągu alkoholowym, delikwent ów (z diagnozą: zespół abstynencyjny) trafi na detox, skąd uprzejmie zaproszą go na terapię "odwykową". Ma to sens również dlatego, że (farmakologiczne) leczenie samej depresji w takim przypadku nie ma właśnie sensu i kłóci się wręcz z metodami stosowanymi na terapii uzależnień. I w sumie tyle w temacie.
Co do mnie, bo nie przedstawiłem się jeszcze zacnemu gronu - mam na imię Sylwester i TAK jestem alkoholikiem. Czynnym w dodatku, a aktualnie "umierającym". 3 dzień po odstawieniu alk., po 3 miesięcznym ciągu (z małymi przerwami w tzw. międzyczasie). A owe 3 dni naprawdę wielkiej DEPRESJI (m.in. atrakcjami) przetrwałem praktycznie dzięki Wam. Dosłownie - nie wychodząc z łóżka dzień i noc odnalazłem w sieci Wasz portal (nieprzypadkowo) i oddałem się lekturze. By nie zwariować. Non stop, zaprawdę powiadam Wam. Poznałem więc już niemal całą galerię niesamowitych postaci i niesamowitych historii. Kłaniam się nisko i gratuluję poziomu i klasy. No i te historie (złożone z dialogów/postów) - toż to nieraz gotowy materiał na scenariusz filmowy. Czytało się owe, nierzadko ponad 50-cio stronicowe, "story" jak wstrząsającą, trzymającą w napięciu literaturę, dostarczającą pełnej gamy wszelkich wzruszeń i wzbogaconą całą masą dygresji...
Tyle może w tym poście, a ja powinienem chyba zaraz machnąć oficjalne powitanie w dziale powitanie wraz z oficjalnymi podziękowaniami (bo jest za co!) Tym-czasem :papa2:

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 07:59   

Cześć Sylwek, poprzyglądam się trochę, jako i Ty uczyniłeś :)
Aga współuzależniona alkoholiczka z chorego domu :hejka:

leon 
Trajkotka

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:03   

Czesc Sylwek

yuraa 
Moderator

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:04   

cześć druzers

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:23   

druzers napisał/a:
mam na imię Sylwester i TAK jestem alkoholikiem. Czynnym w dodatku, a aktualnie "umierającym". 3 dzień po odstawieniu alk

trzy dni temu byłeś czynnym, a teraz budujesz coś NOWEGO :)

cześć!

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:40   

druzers napisał/a:
gratuluję poziomu i klasy

To o mnie.... :mgreen:

Cześć druzers, Tomek z tej strony, jestem alkoholikiem. fsdf43t

druzers 
Małomówny
alkoholik Sylwester

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:40   

A witam witam "ranne ptaszki": Smokooką, Yurasa, Leona i Szymona... heh, naprawdę się czuję, jakbym z Wami już zdążył... no nie wiem jakby to... na jakim BEZALKOHOLOWYM grillu beczkę coli :rotfl: wychylić :) Ale zmykam stąd, bo właśnie w powitaniach sklecam do Was wszystkich zdań parę :papa2:
I dość może na razie tej "deprechy" (choć lekko nie jest, a jeszcze powstanie z "łoża boleści" i staniecie oko w oko z konsekwencjami mnie czeka) :krzyk: :beczy:
Nie no - nie mogę takimi emo-emotkami posta kończyć ... no to "dekadencko": 8)

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:42   

Witam Cię Druzers :)

Składnie piszesz po tak długim ciągu... no, no < mruczę tonem podziwu> sv4v

Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:42   

druzers napisał/a:
jeżeli - przez dobrego specjalistę - u pacjenta zostanie rozpoznane, iż jego depresja ma przyczyny w poprzedzającym ją ciągu alkoholowym, delikwent ów (z diagnozą: zespół abstynencyjny) trafi na detox, skąd uprzejmie zaproszą go na terapię "odwykową". Ma to sens również dlatego, że (farmakologiczne) leczenie samej depresji w takim przypadku nie ma właśnie sensu i kłóci się wręcz z metodami stosowanymi na terapii uzależnień.

witam,
ja akurat zyje w takim kraju, w ktorym (co jest moim zdanim logiczne i na wlasne oczy widziane) jednym z elementow terapi uzaleznien jest farmakologiczne leczenie deprecsji czesto bedacej przyczyna czy tez skutkiem uzaleznienia

milego weekendu zycze :p ja wlasnie zaczynam :lol2:

"Kto walczy może przegrać, Kto nie walczy już przegrał"

druzers 
Małomówny
alkoholik Sylwester

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:44   

O sorry, jak pisałem, to Cię jeszcze nie zauważyłem Marc-elusie, No to witaj mój trzeźwy brachu, A teraz juz naprawde ja myk myk sta, bo zaraz znowu ktoś.....

druzers 
Małomówny
alkoholik Sylwester

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:45   

no nie - a nie mówiłem :D Witaz zatem WSZYSTKICH to obecnych i żegnam tym-czasem wylewnie. bye

piotr7 
Gaduła

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 09:00   

Witaj Sylwek

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 09:07   

witaj :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 09:32   

Witam :)

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 10:35   

Cześć Sylwek :D Mam na imię Krzysiek i jestem alkoholikiem :D

Odpowiedz do tematu