|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Dlaczego nie może być normalnie? |
Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 13:14 Dlaczego nie może być normalnie?
|
|
|
Chyba zaczyna mnie przerażać ten współczesny świat. Świat, który się wpycha wszelkimi możliwymi sposobami w mój, w pewien sposób już uporządkowany i bezpieczny mikrokosmos.
Wieczne wojenki, podziały, rozpolitykowanie, uleganie manipulacji mediom (wszelkiej maści).
"Dziel i rządź" - czy to celowe? katolicy kontra ateiści, islamiści, protestanci i buddyści. Zwolennicy PO, KODU, PISU, Korwina,antyKOrwina i poplecznicy Myszki Miki. Kobiety kontra władza, kościół, ginekolodzy, mężczyźni, dzieci, parasolki czarne i kolorowe. Biegacze amatorzy kontra kierowcy, którzy stoi w korkach z powodu kolejnego maratonu.
U nas, w Poznaniu jeszcze teraz rowerzyści - kontra kierowcy i piesi.
"Dziel i rządź" - spływa już na głowy maluczkich. Niedługo w piaskownicy już będą walki zwolenników żółtych i czerwonych wiaderek.
Nawet w kręgach samopomocowych utarczki nowych i starych systemów.
Smuci mnie, bo coraz częściej próbują wymuszać na mnie zajęcie stanowiska w tej, czy innej sprawie, bo jeśli nie jesteś z nami, to jesteś przeciw nam. To dzieje się w pracy, wśród znajomych, na FB, ba... nawet w grupach zainteresowań. czasem mam ochotę krzyknąć, "a dajcie mi święty spokój. To moja sprawa, czy lecę z czarną parasolką protestować przeciwko (tu tysiąc spraw podpiętych pod ta parasolką), czy wolę poczytać książkę na własnej kanapie. " Odbierasz sobie demokratyczne prawo wyboru, gdyby wszyscy byli tacy jak Ty, to by się świat nie zmieniał, oportunistka, konformistka, fuj... trzeba działać, trzeba walczyć, " - słyszę.
A ja mam ochotę pogadać o poezji, posłuchać z kimś muzyki, a nawet po prostu pobyć...
a jesteśmy coraz bardziej samotni, coraz bardziej oddalamy się od siebie... A przecież coraz bardziej potrzebujemy drugiego człowieka... wzajemnej życzliwości...
A tak mnie naszło... |
|
|
|
|
AnnaEwa
Gaduła AnnaEwa
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 13:23
|
|
|
Też mam takie poczucie, ale się nie daję. Za cenę samotności, co prawda. |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 13:59
|
|
|
Cytat: | czasem mam ochotę krzyknąć, "a dajcie mi święty spokój |
albo nawet dosadniej "pocałujcie mnie serdecznie w d**ę, z przysiadu w oba policzki",
bo już naprawdę nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 14:01
|
|
|
Tobie to chyba fajnie w tym lesie, co Borus?
Tak z dala od tego wszystkiego...
...chociaż właściwie to czy ja wiem...? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
smokooka
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 14:08
|
|
|
Ja staję się autystyczna, żyję w swoim światku, na szczęście z ludźmi, ale światek maleńki. Wyściubiam nosa tylko w sprawach dla mnie wartościowych, przyjemnych, wybierając miejsca i osoby malo hałaśliwe, bez zgielku i tego poczucia rywalizacji na każdym kroku. Zauważam że sprzyja to mojej miłości własnej. Więcej zajmuję się sobą wewnętrznie i zewnętrznie. Sobą i swoimi sprawami. Rodziną, bliskimi, zainteresowaniami, domem. Bywa że mnie coś poruszy do stopnia wk****enia, niezgody, ale nie umiem reagować tak żeby wypowiedzieć się w sposób jasny i coś wnoszący, więc jak tylko emocje opadną oddalam się z tematu i szukam własnych rozwiązań. Jestem poza systemem. Na ile się da. |
_________________ Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
ka |
|
|
|
|
Tosia
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 14:15
|
|
|
pietruszka, Też tak odczuwam, ciągła walka złość i wrogość.Ja wstając rano prosze moją SW o uśmiech i spokoj serca. Pomaga mi
Bo życie tak szybko mija...... |
_________________ Milosc zaczyna sie od. .....usmiechu :-) |
Ostatnio zmieniony przez Tosia Pią 10 Mar, 2017 14:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 14:18
|
|
|
Nie aż tak "z dala" a jako, że jestem na samym dole drabiny,
to często muszę robić coś, z czym się nie zgadzam z uwagi na
moje blisko czterdziestoletnie w lasach.
Cóż, wprawdzie stare nogi lepiej znają drogę,
ale młode szybciej biegną...
Już mnie to nawet rzadko to denerwuje,
bo coraz bardziej mam to wszystko serdecznie i głęboko... (wiesz gdzie... ) |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
Ostatnio zmieniony przez Borus Pią 10 Mar, 2017 14:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 15:31
|
|
|
pietruszka napisał/a: | i, parasolki czarne i kolorowe. | czarne i białe a nie kolorowe
walka pan na parasolki .. |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 15:53
|
|
|
smokooka napisał/a: | Wyściubiam nosa tylko w sprawach dla mnie wartościowych, przyjemnych, wybierając miejsca i osoby malo hałaśliwe, bez zgielku i tego poczucia rywalizacji na każdym kroku. Zauważam że sprzyja to mojej miłości własnej. Więcej zajmuję się sobą wewnętrznie i zewnętrznie. Sobą i swoimi sprawami. Rodziną, bliskimi, zainteresowaniami, domem. Bywa że mnie coś poruszy do stopnia wk****enia, niezgody, ale nie umiem reagować tak żeby wypowiedzieć się w sposób jasny i coś wnoszący, więc jak tylko emocje opadną oddalam się z tematu i szukam własnych rozwiązań. Jestem poza systemem. Na ile się da. |
Mam podobnie, co nie znaczy, że mnie to nie smuci... znikają różne nitki porozumienia ponad podziałami...
u mnie podobnie... zostaje coraz mniejsza garstka bliskich... bo mi coraz dalej z tym zacietrzewieniem, rwaniem się do bitki w imię ideałów, które są mi wmawiane, coraz ważniejszy jest mój własny system wartości, bo czasem przecieram oczy ze zdumienia, jak można manipulować ludzkimi sumieniami i... najniższymi instynktami. U mnie nawet podziały w rodzinie są... smutne to takie...
pociesza mnie, że nie tylko ja mam podobne odczucia... to jest jakaś nadzieja...
no i chyba nie jest to objaw starzenia się? |
|
|
|
|
szika
Trajkotka Uzależniona i DDA
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 16:03
|
|
|
pietruszka napisał/a: | przecieram oczy ze zdumienia, jak można manipulować ludzkimi sumieniami i... najniższymi instynktami. |
ja się czasem czuje jak dziecko, które odkrywa że świat nie jest taki jak sobie wyobrażało.. zdziwienie że jak to to tak? jak to możliwe? szok na jakim ja świecie do tej pory żyłam, że mnie to ominęło i że nie miałam świadomości, że coś takiego jest w ogóle możliwe? i złość na tych ludzi, że się dają manipulować, że tak ufają, wierzą.. ślepi jacyś czy jak? i bunt.. uciekłabym stąd jak najdalej żeby na to nie patrzeć, nie być świadkiem.. |
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 16:06
|
|
|
a skoro nic juz nie zgodzi ich co pozostaje ? |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 16:10
|
|
|
pietrucha a myslisz ze tylko u ciebie tak jest ?
u mnie w pracy po wyborze Tuska ludzie co od lat razem pracuja nie chcieli dzis ze soba pracoować
..owszem potem jak pszyszedł majster robili ale nie padło ani słowo
mało tego nie było juz pomagania sobie na wzajem
ja zajełem wyrazne stanowisko |
|
|
|
|
She
Gaduła
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 16:42
|
|
|
pietruszka napisał/a: | A ja mam ochotę pogadać o poezji, posłuchać z kimś muzyki, a nawet po prostu pobyć...
a jesteśmy coraz bardziej samotni, coraz bardziej oddalamy się od siebie... A przecież coraz bardziej potrzebujemy drugiego człowieka... wzajemnej życzliwości...
A tak mnie naszło... |
Po prostu pobyć... to chyba lek na całe zło tego świata.
Mam wokół siebie przyjaciół na których zawsze mogę liczyć, mam z kim pogadać, śmiać się i płakać, cieszyć i smucić.
Po prostu są. Są prawdziwi, nie udają kogoś kim nie są, a przyjaźń stawiają ponad podziałami.
Ludzie zamykają się w swoich małych światach żeby nie zwariować, nie dać się zaszufladkować. I słusznie. Ileż można słuchać o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą i o tym co było pierwsze - jajko czy kura?
Dlatego wyniosłam się na wieś, gdzie cisza, spokój, poranny śpiew ptaków i ryk jeleni to jedyne spory jakich słucham. |
_________________ Mądre myśli przychodzą do głowy wtedy, gdy wszystkie głupoty zostały już zrobione. |
|
|
|
|
AnnaEwa
Gaduła AnnaEwa
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 18:34
|
|
|
pietruszka napisał/a: | znikają różne nitki porozumienia ponad podziałami |
pietruszka napisał/a: | zostaje coraz mniejsza garstka bliskich |
She napisał/a: | Ludzie zamykają się w swoich małych światach żeby nie zwariować |
Tyle, że to nie jest proces, który trwa od wczoraj. To się nazywa "atomizacja społeczeństwa", i, zaiste, tak się nie da żyć. Powiem brutalnie, w ten sposób wyginiemy, albo nas wybiją.
Ludzie mają, cholera, mnóstwo spraw, z którymi w pojedynkę nie podołają. Chociażby trzeźwienie. |
|
|
|
|
Tajga
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017 18:56
|
|
|
Czytam sobie taką oto fajną książkę, czytam pomału, chłonę każde zdanie.
Dużo nie uczytałam, ale z tego co jednak wynika że ludzie są sobie potrzebni.
Ludzie którzy mają żywych przyjaciół .....to tak jak na okładce
Polecam jak coś.
|
_________________ Na końcu wszystko będzie dobrze.
Jeżeli nie jest dobrze, znaczy że to jeszcze nie koniec.
J.Lennon |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|