Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
w końcu to zrozumiałam. Jestem DDA
Autor Wiadomość
magdai 
Małomówny

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 11:45   w końcu to zrozumiałam. Jestem DDA

Właściwie to nie wiem od czego zacząć.

Pochłonęłam bardzo dużo różnych artykułów, przeczytałam wiele wypowiedzi na forach i dotarło do mnie, że te wszystkie problemy z którymi się borykam to nic innego jak syndrom DDA.

Postanowiłam, że pora coś z tym zrobić, pora w końcu zdać sobie sprawę, że to, to właśnie TO. I, że wcale nie uwolniłam się od przeszłości.

Może krótko o mnie i historii mojego życia.

Mam 22 lata, jestem menagerem, studiuję. Spełniam się zawodowo w 100%, odnoszę sukcesy, awansuję. Mam świetnego chłopaka, z którym jestem już prawie dwa lata. I to głównie przez niego podjęłam decyzję, żeby zawalczyć z problemem.
Moja matka jest alkoholiczką. Pije od jakiś 10 lat, była na kilku odwykach zamkniętych, chodziła na spotkania AA. Rodzice są po rozwodzie. Mam młodsze rodzeństwo, Siostrę 18 l, i brata 12 l. Matce zabrali prawa rodzicielskie- brata wychowują dziadkowie, siostrę zaprzyjaźniona rodzina.
Bardzo trudno mi pisać o tym co przeżyłam, a właściwie co przeżywam do dziś. Pod maską uśmiechniętej kobiety sukcesu kryje się totalnie zgubiona dziewczynka.
Boję się, każdego dnia boję się, że mój chłopak mnie zostawi, że znajomi nie będą mieli ochoty się ze mną spotykać. Wszędzie węszę spisek, cały czas wydaje mi się, że ktoś próbuje mnie oszukać. Najbardziej odbija się to na moim chłopaku. Zdarza mi się urządzić mu istne piekło za to, że właśnie mi się coś wydaje. Krzyczę wtedy straszne rzeczy, mówię, że go nie kocham, żeby mnie zostawił a tak na prawdę chcę żeby mnie mocno przytulił i uspokoił. Straszę go, że jeśli wyjdzie/zostawi mnie to będzie żałował/zrobię sobie coś/etc.
Mam problem z alkoholem. Nie mogę go pić. Jak już piję- a robię to na prawdę okazyjnie- to zalewam się do nieprzytomności i zachowuję się zupełnie tak jak moja matka. Ostatnio zrobiłam tak w świąteczną niedzielę. Najchętniej zapadłabym się pod ziemię.
Chcę budować z moim K. rodzinę w przyszłości ale nie mogę tego zrobić zanim nie będę pewna, że już więcej nie urządzę mu piekła.

Cały czas żyję w lęku, boję się, że zostanę sama, że wszyscy chcą mnie oszukać.

Właściwie to nie wiem czego oczekuję od was, chciałam tylko się wygadać, po raz pierwszy powiedzieć to głośno. JESTEM DDA.

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 11:54   

magdai napisał/a:
JESTEM DDA.

...a ja alkoholikiem - ZbOlo - witaj....

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 11:58   

Witaj
magdai napisał/a:
Mam 22 lata, jestem menagerem,

Hmmm a czym zarządzasz?
magdai napisał/a:
Mam problem z alkoholem

Dobrze że piszesz to wyraźnie, czyli nie tylko jesteś DDA.... Jak w wieku 22lat nie kontrolujesz picia to można powiedzieć że to początki alkoholizmu... ale co ja tam wiem, tu na forum są mądrzejsze głowy....

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 11:59   

Witam Cię Magdai :)
Też jestem DDA.
Czy zrobiłaś już coś w tym kierunku?
Może rozmowa ze specjalistą? :)

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 12:02   

magdai napisał/a:
Jak już piję- a robię to na prawdę okazyjnie- to zalewam się do nieprzytomności

Też tak robiłam swego czasu na imprezach.
Tak bardzo chciałam zagłuszyć te myśli i uczucia,które się ze mnie wylewały. :oops:
I to co mnie się wydawało.
Terapia mi w tym pomogła i to wcale nie oznacza,że mam problem z alkoholem :)

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 12:05   

Pati napisał/a:
to wcale nie oznacza,że mam problem z alkoholem

Ja mogę spokojnie powiedzieć że w tym wieku też nie miałem :)
Nie chce nic wmawiać Magdzie, ale niech się przygląda sobie....

jennifer 
Milczek

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 12:27   

Witaj:) Ewa - też jestem DDA

magdai napisał/a:
Najbardziej odbija się to na moim chłopaku. Zdarza mi się urządzić mu istne piekło za to, że właśnie mi się coś wydaje. Krzyczę wtedy straszne rzeczy, mówię, że go nie kocham, żeby mnie zostawił a tak na prawdę chcę żeby mnie mocno przytulił i uspokoił. Straszę go, że jeśli wyjdzie/zostawi mnie to będzie żałował/zrobię sobie coś/etc.

Jakbym czytała o sobie :( Pomyśl proszę o terapii DDA - mnie pomogła :) Pozdrawiam i trzymam mocno kciuki za Ciebie :*

Asii 
Towarzyski

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 12:29   

Witaj Magdai
Asia -alkoholiczka
Ostatnio zmieniony przez Asii Wto 26 Kwi, 2011 12:29, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 18:15   

cześć magdai :)

Tomoe 
(banita)

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 18:59   

Witaj, magdai. :)

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 19:56   

Witaj... :)

magdai 
Małomówny

Wysłany: Śro 27 Kwi, 2011 09:07   

Jestem umówiona z psychologiem w przyszłym tygodniu. Chętnie dołączyłabym też do grupy wsparcia, ale nie bardzo wiem gdzie tego szukać.
Marc-elus bardzo mnie zabolało, jak zobaczyłam, że napisałeś o tych początkach alkoholizmu. Wydaje mi się, że to przesada, nie chcę popadać w kolejną paranoję: skoro Twoja matka jest alkoholiczką, Ty też nią będziesz. Nie wolno Ci wypić ani kropli.
Chciałabym żyć choć trochę normalnie, mam 22 lata i nie chce się zamykać przed całym światem i bronić sobie wszystkiego.
Zarządzam siecią sklepów.

Dziękuję wam za powitanie. Może polecicie mi jakąś lekturę, która przybliży mi problem?

jennifer 
Milczek

Wysłany: Śro 27 Kwi, 2011 09:15   

Marc-elus napisał/a:
Dobrze że piszesz to wyraźnie, czyli nie tylko jesteś DDA.... Jak w wieku 22lat nie kontrolujesz picia to można powiedzieć że to początki alkoholizmu... ale co ja tam wiem, tu na forum są mądrzejsze głowy....

Witaj Magdoi :) Myslę, że Marc-elus chciał Cię zmotywować do zastanowienia się nad tym, czy u Ciebie nie jest to już picie szkodliwe. Z resztą sama przyznałaś, że :
magdai napisał/a:
Mam problem z alkoholem. Nie mogę go pić. Jak już piję- a robię to na prawdę okazyjnie- to zalewam się do nieprzytomności i zachowuję się zupełnie tak jak moja matka.

NIkt nie powiedział, że skoro matka jest alkoholiczką, to Ty też będziesz, ale musisz być ostrożna :) Trzymam za Ciebie kciuki :*

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 27 Kwi, 2011 09:35   

Magdo, ależ ja nie miałem zamiaru Ciebie urazić, ani tym bardziej sugerować że jest to związane z alkoholizmem Twojej Mamy. Moja Mama nie jest alkoholiczką, a ja jestem....
Jednak ktoś kto pije "na umór", nawet jeżeli nieczęsto, to nie pije normalnie. Po prostu obserwuj siebie, bo młoda jesteś. Tak jak napisałem wcześniej, ja w Twoim wieku też (można powiedzieć) nie byłem alkoholikiem... Nawet na umór nie piłem....

Jeżeli poczułaś się urażona to przepraszam.
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Śro 27 Kwi, 2011 09:36, w całości zmieniany 1 raz  

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Śro 27 Kwi, 2011 09:46   

jennifer napisał/a:
NIkt nie powiedział, że skoro matka jest alkoholiczką, to Ty też będziesz, ale musisz być ostrożna

Dokładnie tak. Jeśli jesteś dda, to znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na alkoholizm.

Odpowiedz do tematu