Oczekiwania wobec innych ludzi |
Autor |
Wiadomość |
Toffi
Małomówny
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 22:47 Oczekiwania wobec innych ludzi
|
|
|
Oczekiwania wobec innych ludzi.
taki właśnie temat poruszam ostatnio z moją terapeutką. wraz z rozwijaniem się współuzależnienia, rosły też moje oczekiwania wobec innych ludzi i jest to dosyć bolesna sprawa, kiedy dotyczy rodziny..
terapeutka mi mówi,że im mniejsze oczekiwania, tym mniej rozczarowań. ale nie bardzo udaje mi się iść tą drogą, bo z drugiej strony wydaje mi się, że im mniejsze oczekiwania tym gorsza jakość życia.
co myślicie o oczekiwaniach wobec najbliższych? |
|
|
|
|
Krzysztof 41
Gaduła krzysztof
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 22:58
|
|
|
Toffi napisał/a: | im mniejsze oczekiwania, tym mniej rozczarowań |
Też tak myślę
Toffi napisał/a: | im mniejsze oczekiwania tym gorsza jakość życia. |
Niekoniecznie powiedział bym raczej brak więzi uczuciowych |
_________________ Dziś dam radę wreszcie wstać,dzisiaj wreszcie ruszę w świat,własną ścieżką, jeszcze nie znaną,
zobaczyć chce co jest za ścianą. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:10
|
|
|
Toffi napisał/a: | Oczekiwania wobec innych ludzi. |
Teraz myślę, że najważniejsze, to nie mieć nierealistycznych oczekiwań od ludzi. Bo przykładowo oschły i emocjonalnie zablokowany człowiek nie zmieni się (choćby się miało nie wiadomo jak silne oczekiwania) w ciepłego, pozwalającego na bliskość, nieuzewnętrzniającego swoje uczucia, itd. itp. Zero oczekiwań=zero rozczarowań.
Krzysztof 41 napisał/a: | Toffi napisał/a:
im mniejsze oczekiwania tym gorsza jakość życia.
Niekoniecznie powiedział bym raczej brak więzi uczuciowych |
Niekonicznie -dla mnie do danie innemu człowiekowi wolności, prawa do bycia takim jak jest, a nie takim żeby przystawał do naszych wyobrażeń. Fakt to trudne, ale może to włąśnie forma takiej głębokiej i dojrzałej miłości? |
|
|
|
|
olka
Gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 21 Gru 2011 Posty: 530
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:13
|
|
|
Ja staram się nie oczekiwać od innych,a jeżeli już czegoś oczekuję od np.mojego partnera to mu o tym mówię. |
|
|
|
|
Toffi
Małomówny
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:17
|
|
|
hmm..
a jak się ma powiedzmy realistyczne oczekiwania? np. co do zmiany zachowań innych ludzi?
powiedzmy, żeby mąż nie palił przy mnie fajek? |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:19
|
|
|
pietruszka napisał/a: | -dla mnie do danie innemu człowiekowi wolności, prawa do bycia takim jak jest, a nie takim żeby przystawał do naszych wyobrażeń. Fakt to trudne, ale może to włąśnie forma takiej głębokiej i dojrzałej miłości? |
Masz cholerną rację. I w tym, że to trudne i że to naprawdę wysoka jakość uczuć........... |
_________________ |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:22
|
|
|
Toffi napisał/a: | powiedzmy, żeby mąż nie palił przy mnie fajek? |
a to już kwestia asertywności i bronienia własnych praw. Z tym, że asertywność też zakłada prawo innej osoby do odmowy naszym "chciałoby się". W innym przypadku to agresja lub uległość, ale nie asertywność. |
|
|
Toffi
Małomówny
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:26
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Z tym, że asertywność też zakłada prawo innej osoby do odmowy naszym "chciałoby się". |
tak też myślę, że z tym mam właśnie problem- żeby akceptować to, że ktoś mi mówi po prostu NIE, ktoś bliski mówi mi NIE |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:37
|
|
|
Toffi napisał/a: | ktoś bliski mówi mi NIE |
spoko, może masz po prostu skłonności przywódcze? |
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 23:47
|
|
|
Toffi napisał/a: | mam właśnie problem- żeby akceptować to, że ktoś mi mówi po prostu NIE, ktoś bliski mówi mi NIE |
A to nie jest przypadkiem tak, że chciałabyś "zjeść ciastko i mieć ciastko"? |
_________________ |
|
|
|
|
Toffi
Małomówny
|
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 18:29
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | A to nie jest przypadkiem tak, że chciałabyś "zjeść ciastko i mieć ciastko"? |
kto by nie chciał
ale tak poważnie, to zastanawiam się, czy nie warto zrezygnować z oczekiwań, które w sumie przynoszą tylko ból i zgodzić się na to, że kontakty z rodziną nie będą zbyt bliskie. jako,że niedawno były Święta- no nie jest fajnie mieć rodzinę taką w sumie obcą, mało ciepła i wsparcia, zrozumienia. chciałabym ocieplić kontakty, ale powoli przekonuję się, że to może byc niemożliwe. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 20:05
|
|
|
Toffi napisał/a: | nie warto zrezygnować z oczekiwań, |
warto...
czasem odkrywam, że właśnie wtedy kiedy nie mam oczekiwań, życie i inni ludzie mnie pozytywnie zaskakują, a poza tym nie tracę energii szukając czegoś, czego nie ma - mogę wtedy poświęcić czas na coś z większym pożytkiem dla siebie.
Choć nie ukrywam jeszcze czasem zdarza mi się, że chciałbym, żeby on, ona, oni... byli by, zrobiliby, chcieliby, itd... No cóż, nikt nie jest doskonały |
|
|
Obcy
Gaduła Człowiek
Pomógł: 11 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Gru 2011 Posty: 644 Skąd: Innej planety
|
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 23:32
|
|
|
pietruszka napisał/a: | czasem odkrywam, że właśnie wtedy kiedy nie mam oczekiwań, życie i inni ludzie mnie pozytywnie zaskakują, a poza tym nie tracę energii szukając czegoś, czego nie ma - mogę wtedy poświęcić czas na coś z większym pożytkiem dla siebie. |
A jak się pozbyć oczekiwań?? |
_________________ Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę -Seneka Młodszy Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni - Cyceron |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 23:33
|
|
|
Obcy napisał/a: | pietruszka napisał/a: | czasem odkrywam, że właśnie wtedy kiedy nie mam oczekiwań, życie i inni ludzie mnie pozytywnie zaskakują, a poza tym nie tracę energii szukając czegoś, czego nie ma - mogę wtedy poświęcić czas na coś z większym pożytkiem dla siebie. |
A jak się pozbyć oczekiwań?? |
Dać innym prawo do bycia takimi jakimi są...... |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 23:57
|
|
|
Obcy napisał/a: | A jak się pozbyć oczekiwań?? |
po pierwsze: masz swoje prawa i prawdopodobnie nikt za Ciebie o nie nie zadba, musisz to zrobić sama
np. to palenie przy Tobie - moim zdaniem jest nie fair, bierne palenie może mieć przecież poważne skutki
jeśli mąż, mimo Twoich nalegań, nadal pali przy Tobie, zadbaj o swoje zdrowie i po prostu wyjdź
poza tym - jeśli czegoś chcesz to mów o tym innym, nie ma co liczyć na to, że myślenie telepatyczne istnieje
mnie o tym przypomina m.in. ten dowcip:
Niedźwiedź postanowił zrobić sobie listę zwierząt, które zje. Podchodzi do niego jeleń i pyta:
- Niedźwiedź, jestem na tej liście?
- Jesteś – odpowiada mu niedźwiedź.
- To daj mi 15 minut żebym pożegnał sie z rodziną.
Minęło 15 minut i niedźwiedź zjadł jelenia. Po chwili podchodzi lis i pyta niedźwiedzia:
- Niedźwiedź, jestem na liście?
- Jesteś – odpowiada niedźwiedź
- To daj mi 15 minut żebym pożegnał sie z rodziną.
Minęło 15 minut i niedźwiedź zjadł lisa. W końcu przychodzi zajączek i pyta niedźwiedzia:
- Niedźwiedź, jestem na liście?
- Jesteś.
- A możesz mnie wypisać?
- Pewnie! A czemu nie!
po drugie: inni ludzie też mają swoje prawa,
obserwuj się, obserwuj swoje myśli, uczucia - zwracaj uwagę na to czy przypadkiem w danej sytuacji nie czujesz się źle, bo czegoś od kogoś oczekujesz ... i jeśli tak, to przypomnij sobie wtedy, że nie ma sensu zadręczać się oczekiwaniami |
|
|
|
|
|