Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Wto 05 Kwi, 2011 00:01
kącik kulinarny 2
Autor Wiadomość
emigrantka 
Gaduła
a ja jestem prosze pana na zakrecie ...



Pomogła: 12 razy
Wiek: 56
Dołączyła: 09 Lut 2010
Posty: 706
Wysłany: Śro 19 Maj, 2010 08:31   

ZbOlo napisał/a:
Papay jadał szpinak na poprawienie kondycji fizycznej... w każdym odcinku..
rozumiem umknelo mi jakos ..

nie mam bowiem wstretu do szpinaku a wrecz przeciwnie

ale moze dlatego ,ze w dziecinstwie nikt mi go na sile nie kazal jesc ,praktycznie
nie widzialam tego ani w przedszkolu ani w domu
natomiast dreczono nas w przedszkolu zupa owocowa !!! :? :?
_________________
"Alkoholicy mają wspólne drzewo genealogiczne: wszystkim im odbija palma" :-D.
Ostatnio zmieniony przez emigrantka Śro 19 Maj, 2010 08:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka



Pomogła: 101 razy
Wiek: 64
Dołączyła: 28 Wrz 2009
Posty: 1555
Skąd: śląskie
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 09:02   

Klara napisał/a:
Trzeba wyszorować buraczki, obrać je, pokroić w plastry, włożyć do naczynia, dodać czosnku i kminku, zalać przegotowaną wodą, zakryć szmatką i czekać.
Tak jest Klarciu tylko bez kminku i surową wodą,z odrobiną cukru i soli tzn. na 3 kg w 5l słoiku 3 duże główki czosnku ,2 łyżki cukru i 3 łyżki soli. :) Ja przykrywam spodeczkiem,a jak chcę prędko ukisić to daję po 2 dniach kawałek skórki z chleba - normalnie to kiszę 10 dni,jest wtedy taki mocny,zawiesisty (tylko najlepiej jak stoi w ciepłym miejscu).Popijam na surowo,buraczki trę i zajadam z przyprawami jak surówkę. :) A tak, to w mojej rodzinie od pokoleń taki barszcz musi być na Wigilię - tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo ;)
_________________
" Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 264 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 7861
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:28   

KICAJKA napisał/a:
normalnie to kiszę 10 dni,jest wtedy taki mocny,zawiesisty

Tak właśnie robiłam, ale dość dawno i po prostu zapomniałam konkretów, a przepis gdzieś mi się zapodział :oops:
Rzadko mi się zdarza, żeby zapomnieć iż wystarczy zrobić klik i jest: http://kuchniaolicruz.blo...ml?ticaid=6a32b
lub: http://www.ksiazka-kuchar...Buraki-kiszone/ :D
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 264 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 7861
Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 21:43   

Jak wszystkim wiadomo, zbliżają się Święta, niektórzy mają już zapas pierniczków, ale nie samymi słodyczami obżartuchy żyją.
W ubiegłym roku wkleiłam skopiowany z netu przepis na śledzie z czosnkiem, majerankiem i jałowcem i wiele osób tę potrawę chwaliło. Ja też, chociaż przyznam że ze śledzi to najbardziej lubię kluski z makiem ;)
Szukałam tego przepisu, ale gdzieś się zapodział w czeluściach forum, więc dla osób, które go nie znają, oraz dla tych którym też się on zapodział, zapodaję po raz drugi:

Śledzie z czosnkiem majerankiem i jałowcem
Wymoczone (nie za mocno) śledzie pokroić w romby.
Układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem (dość obficie).
Każdą warstwę posypywać lekko rozgniecionymi ziarnami
jałowca.
Wkładać lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać pokrojoną w piórka cebulkę - może być sparzona.
Zalać olejem.
Odstawić na 2-3 dni, żeby smaki się "przegryzły".
Z doświadczenia wiem, że raczej nie wytrzymają - ten zapach!))
Do dłuższego przechowywania nie dodawać cebulki. Lepiej podać ją na talerzu.
To oryginalne śledzie, których nauczył mnie kolega. Dzięki Włodku ))
Są przebojem Wigilii i spotkań towarzyskich, choć całować się po nich nie polecam ))
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
Tomoe 
(banita)


Pomogła: 106 razy
Dołączyła: 01 Cze 2009
Posty: 4791
Skąd: Śląsk
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 07:34   

Mój przepis na pyszną sałatkę śledziową:
paczka śledzi a`la matias
2 duże jabłka - macinstosh lub lobo
1 cebula
3 jajka
7-8 ziemniaków w mundurkach
majonez
pieprz

Śledzie kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia
to samo robimy z jabłkami
cebulę kroimy drobniutko, sparzamy gorącą wodą, studzimy, wrzucamy do naczynia
jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy w mundurkach
po przestudzeniu kroimy w kosteczkę, wrzucamy do naczynia
wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku zalewą ze śledzi i pieprzem.

Można dodać jednego średniej wielkości korniszona.
 
 
     
Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...


Pomógł: 133 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 7326
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 08:46   

Tomoe napisał/a:
i pieprzem.

Można dodać jednego średniej wielkości korniszona.

suuuuper :okok: takie sexi :mgreen:
_________________
"Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
:skromny: :pies:
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9686
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 08:50   

Klara napisał/a:
Śledzie z czosnkiem majerankiem i jałowcem

Ja od ubiegłego roku ten przepis znam na pamięć i już ładnych parę razy go stosowałam.
Potwierdzam, że tak przyrządzone śledzie są przepyszne. Polecam! :mniam:

Tomoe napisał/a:
Mój przepis na pyszną sałatkę śledziową:

Brzmi smakowicie! :mniam: Wypróbujemy :cwaniak:
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach
 
     
Tomoe 
(banita)


Pomogła: 106 razy
Dołączyła: 01 Cze 2009
Posty: 4791
Skąd: Śląsk
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 09:40   

Jacek napisał/a:
Tomoe napisał/a:
i pieprzem.

Można dodać jednego średniej wielkości korniszona.

suuuuper :okok: takie sexi :mgreen:


Korniszona kroimy w kosteczkę. :lol2:
 
 
     
Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...


Pomógł: 133 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 7326
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 09:53   

Tomoe napisał/a:
Jacek napisał/a:
Tomoe napisał/a:
i pieprzem.

Można dodać jednego średniej wielkości korniszona.

suuuuper :okok: takie sexi :mgreen:


Korniszona kroimy w kosteczkę. :lol2:

super :okok: ale już nie sexi :(
Tomoe napisał/a:
jajka gotujemy

uuu u u :szok:
_________________
"Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
:skromny: :pies:
 
     
sabatka 
Trajkotka
I`m going.... współuzależniona



Pomogła: 12 razy
Wiek: 37
Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 1236
Skąd: okolice Wrocławia
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 11:24   

mam pierniki teraz czas na uszolki i pierogi
_________________
Na skradający się smutek znam skuteczny sposób: stań przed lustrem, uśmiechnij się i powiedz do siebie "Kocham cię"
http://obrazyhaftowane.blogspot.com/
https://zrzutka.pl/rcta3k
 
 
     
Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...


Pomógł: 133 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 7326
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 11:33   

sabatka napisał/a:
mam pierniki teraz czas na uszolki i pierogi

o tak :tak: po pierniczkach,czas na uszolki :skromny:
_________________
"Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
:skromny: :pies:
 
     
komiwojażer 
Towarzyski



Wiek: 65
Dołączył: 08 Cze 2009
Posty: 231
Skąd: Polska-Niemcy
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 12:49   

Tomoe napisał/a:
Można dodać jednego średniej wielkości korniszona.
-jeszcze butelkę maggi i gotowe-mniamm... :jezor:
_________________
Freedom...
 
     
kapelan 
Małomówny



Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Lis 2010
Posty: 65
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 16:59   

Klara napisał/a:
Śledzie z czosnkiem majerankiem i jałowcem


A jakie śledzie? Z beczki czy matjasy?
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 264 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 7861
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 17:24   

kapelan napisał/a:
A jakie śledzie?

W przepisie nie podano. Sama wolę śledzie z beczki, ale myślę, że to zależy od upodobań :)
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
kapelan 
Małomówny



Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Lis 2010
Posty: 65
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 17:31   

Dziękuję :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 13