Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: yuraa
Nie 21 Paź, 2012 15:30
mineło 4 miechy
Autor Wiadomość
mia83 
Towarzyski
wstaję :)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 20:57   

Radek Grzybek napisał/a:
Najgorsze jest to ze gdy teraz chodzę na AA na grupę terapetyczną i zaczynam się zastanawiać nad swoim zyciem , to dochodzę do wniosków nieraz że wszystko mnie przerasta. Np. sama realizacja 12 kroków wydaje mi się bardzo ciężka. Teraz widzę dopiero że mam duzy problem z tym by być szczerym wobec samego siebi i innych. 20 lat picia to równiez 20 lat kłamania siebie i innych. Okropnie ciężko jest nieraz być szczerym i uczciwym.

Dziś byłam pierwszy raz w życiu na mityngu, dużo było na temat uczciwości wobec siebie i innych, przyznawaniu się do błędów. To ten 10. krok...
Witaj Radku - jestem na początku i też niewiele wiem...

piotr7 
Gaduła

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 21:04   

Radek ,spokojnie ,małymi krokami do wszystkiego dojdziesz. Ważne żebyś utrzymał trzezwość .Na początku mojej drogi również nie wszystko ogarniałem .Wytrwałości i jeszcze raz wytrwałości

bunia 
Towarzyski

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 21:05   

Witaj Radku :)

Adalbert 
Małomówny

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 22:37   

Cześć Radku :)

endriu 
(banita)

Wysłany: Pon 22 Paź, 2012 11:40   

Radek Grzybek napisał/a:
dochodzę do wniosków nieraz że wszystko mnie przerasta. Np. sama realizacja 12 kroków wydaje mi się bardzo ciężka.

też tak miałem niedawno
chciałem 12 kroków zrobić w 2 miesiące zaraz po terapii

teraz olałem 12 kroków, niech sobie poczekają na mnie :p
wszystko w swoim czasie... i tempie...

Radek Grzybek 
Małomówny
Radek

Wysłany: Pon 22 Paź, 2012 17:20   

Wiem że potrzeba czasu. Najgorsze jest to że wcześniej w ogóle nie liczyłem czasu a teraz każdej chwili jest mi szkoda. Mam olbrzymi żal do samego siebie , umknęło mi tyle pięknych chwil i nikt ani nic tego mi nie wróci. Może jestem zbyt niecierpliwy , ale chciałbym by teraz wszystko szybciej się działo. Wiem , wiem tyle lat piłem i mi to nie przeszkadzało , i zdaje sobie sprawe że zycia nie da się naprawić w 5 minut teraz, ale mimo tej wiedzy jakoś tak mnie ogarnia zdenerwowanie na samą myśl ze potrzeba czasu. Jedno jest pozytywne , dzisiaj dobiega do końca kolejny trzeźwy dzień . :D

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Pon 22 Paź, 2012 18:45   

Radek żałuje się tylko tego czego się nie zrobiło - wyciągnij wnioski z przeszłości i skup się na 24 godzinach a reszta jest niewiadomą - .
Ostatnio zmieniony przez rufio Pon 22 Paź, 2012 18:45, w całości zmieniany 1 raz  

Radek Grzybek 
Małomówny
Radek

Wysłany: Czw 01 Lis, 2012 20:04   

Wiem wiem , ale trudno jest wymazać z pamieci to co było. Najwazniejsze ze że cały czas utrzymuję abstynencję i coraz bardziej zaczynam rozumiec dzięki mityngom AA i grupie terapeutycznej że abstynencja i trzeźwość to są dwa rózne pojęcia. Ostatnio na mityngu AA obchodzilismy rocznicę jednego członka grupy 20lat abstynencji. Stwierdził że trzeźwość zaczął uzyskiwać dopiero po ok 5-6 latach niepicia. Tak że jeszcze wiele pracy przedemną. Najważniejsze dlamnie jest to ze dzisiaj nie piję . I moze komuś wyda sie to smieszne , ale ten punkt mojego planu dnia staram się kilka razy dziennie przypominac sobie

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Czw 01 Lis, 2012 20:53   

Radek Grzybek napisał/a:
I moze komuś wyda sie to smieszne , ale ten punkt mojego planu dnia staram się kilka razy dziennie przypominac sobie
Wcale, przynajmniej mnie, nie wydaje się śmieszne. To podstawa! Tak trzymaj! :D

cool 
Gaduła

Wysłany: Pią 02 Lis, 2012 07:07   

cześć Radek :)

Radek Grzybek napisał/a:
Stwierdził że trzeźwość zaczął uzyskiwać dopiero po ok 5-6 latach niepicia.

po części się zgodzę , na pewno inaczej spoglądam teraz na trzeźwienie już bez tej szamotaniny wewnątrz , bardziej teraz mam z konkretyzowane cele (trzeźwienie ) bardziej mogę się skupić na bieżących sprawach ,bez takiej obawy że zapije :)

Radek Grzybek napisał/a:
Najważniejsze dlamnie jest to ze dzisiaj nie piję . I moze komuś wyda sie to smieszne , ale ten punkt mojego planu dnia staram się kilka razy dziennie przypominac sobie

najważniejsze i tego się trzymaj :) daj sobie trochę czasu a reszta zacznie się układać im więcej radości będziesz miał z trzeźwienia tym bardziej będziesz wiedział że nie warto pić :)

piotrAA82 
Towarzyski
trzeźwiejący alkoholik

Wysłany: Pią 02 Lis, 2012 08:42   

nawrocik napisał/a:
Stwierdził że trzeźwość zaczął uzyskiwać dopiero po ok 5-6 latach niepicia.

A ja kiedy byłem w fazie miesiąca miodowego chciałem ją uzyskać w tydzień czasu, tylko jakoś mi się nie udało g45g21

Radek Grzybek 
Małomówny
Radek

Wysłany: Nie 24 Lut, 2013 21:02   

no i następne cztery miesiące bez picia. Razem już ponad 8 miechów na trzeźwo. Jak to ostatnio powiedział mój znajomy z grupy AA to jest ąż 8 miesięcy na trzeźwo. Coraz bardziej zaczyna mnie ta trzeźwość cieszyć. Pewnie że są momenty zwątpienia, ale to zwątpienie skutecznie rozwiewane jest przez np mityngi AA lub udział w grupie terapetycznej. Dlatego też choćby się waliło , czy paliło staram się być na każdym mityngu i każdej grupie. Będąc na urlopie w górach też znalazłem mityng i poszedłem . Nie żałuję było to nowe ciekawe doświadczenie , no i ludzie niby inni , ale jednak z tym samym problemem. A tak wogóle to zauważyłem pewne zmiany podczas tego okresu kiedy jestem trzeźwy teraz. Otóż widze nie tylko sam że zmieniło się moje podejście np. do pracy , pieniedzy. Kiedyś gdy piłem to zaraz za piciem stała praca i kasa , w tej chwili nie jest to już jednym z najważniejszych priorytetów. Zaczynam odnajdywać radość np. we wspólnej zabawie z pięcioletnim synem - kiedyś nie lubiłem tego, wręcz denerwowało mnie to . Chyba to jest jedna z pierwszych oznak trzeźwienia. Ciekawe co będzie dalej ? Martwi mnie to ze jakoś nie możemy odnaleźć sie z żoną w tej bądź co bądź nowej sytuacji jakbyśmy sie od siebie oddalli , niby wszystko jest ok ale jednak coś jest nie tak

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie 24 Lut, 2013 21:40   

Cześć Radek! Grunt, to ustalić priorytety :okok:

Odpowiedz do tematu