Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zanik instynktu przetrwania.
Autor Wiadomość
OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 11:46   

szika, nie umiem cytowac z komorki , :bezradny: wazne co napisalas koncentracja na drugim czlowieku jest rodzajem uzaleznienia, niestety nie potrafie sobie z tym poradzic. Men jest wazny dla mnie jestemy przyjaciolmi, wydawalo mi sie ze daje mi tyle przestrzeni ile potrzebuje, jestesmy razem ,ale kazdy z nas ma swoje zycie. Wszystko bylo ok, gdy byl trzezwy, nie sprawdzal, nie kontrolowal , az zapil i caly moj swiat, cale wobrazenie o zwiazku partnerskim leglo w gruzach. Czy chce to odbudowywac ... czy warto...czy znowu bede umiala zaufac. Rozum mowi uciekaj, a serce :bezradny: ktos powie glupota, probowalam ulozyc sobie zycie od nowa i nic z tego nie wyszlo. Poki men jest mnie wazny , to nie ma szans na nowy zwiazek. Moge tylko niepotrzebnie kogos skrzywdzic, a tego nie chce.
Ostatnio zmieniony przez OSSA Wto 03 Gru, 2013 11:48, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 11:55   

OSSA napisał/a:
Moge tylko niepotrzebnie kogos skrzywdzic, a tego nie chce.

Jak na razie to najbardziej krzywdzisz siebie i to od długiego czasu.......

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 12:18   

OSSA, mogę tylko powiedzieć, że współczuję Ci rzeczywiście... nie masz łatwo...
ja się juz pozbyłam złudzeń (system iluzji i zaprzeczeń) że mój partner zrobi coś ze sobą i postanowiłam zakończyć te relację... pewnie mnie będzie łatwiej...

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 12:23   

Chciec to móc. Reszta to wymówki i samooszukiwanie i tyle. Jak nie ma granicy między ja a my to i problem jest nie do przeskoczenia. starczy odzielić siebie od ciebie i od my i jest ok. Do dobrej relacji jest potrzebne moje życie , twoje życie i nasze życie jak granica gdzieś sie rozmywa to i ciężko sie żyje ot i cała filozofia. Myslałam o konkretnych osobach to pisząc w tym o sobie samej w pewnej relacji.

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:07   

pterodaktyll napisał/a:
OSSA napisał/a:
Moge tylko niepotrzebnie kogos skrzywdzic, a tego nie chce.

Jak na razie to najbardziej krzywdzisz siebie i to od długiego czasu.......
. Ptero cenie twoje zdanie, ale w tym wypadku sie mylisz, nie krzywdze siebie, to to ja doknalam swiadomego wyboru, wchodze ten zwiazek. Men nic nie obiecywal, dwoje doroslych ludzi postanowilo byc razem, trudno zapil i coz, mam wybor albo zaryzykuje kolejne jego zapicie i moj emocjonalny dol. albo .... Tylko na obecna chwile nie ma dobrego wyjscia, tym razem ciag nie skonczyl sie kacem i debetem na koncie. Sam na wlasne zyczenie odprowadzil do wypadku , ktorego konsekwencje bedzie ponosil przez lata. Co z tego wyniknie nie wiem, ale przez najblizsze miesiace musi tak zostac. Zawsze bylismy przede wszystkim przyjaciolmi , a ja nie zostawiam przyjacioll i rodziny w potrzebie.

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:40   

moze w zwiazku z tematem, moze bez zwiazku.....kilka nocy temu przysnil mi sie eks....wygladal strasznie niechlujnie.... xcc

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:53   

no własnie... pytanko do moderacji... do czego ma być ten watek? o czym tu wolno rozmawiac?

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:57   

Sziko o czym tylko chcesz (byle zgodnie z regulaminem)

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 17:10   

szika napisał/a:
o czym tu wolno rozmawiac?

Sziko!, jeśli chcesz pisać o instynkcie przetrwania lub w nawiązaniu do niego, to pisz.
Jeżeli rozwinie się dłuższa rozmowa nie na temat, to utworzymy nowy, ale gdy irytują Cię posty o pierniczkach i temacie wątku, to zwróć uwagę na to, że są wygaszone i jutro znikną.

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:12   

Klaro Kochana:) wszystko w najlepszym porządku, ja się broń bosze niczym nie irytuję...ciasteczka sa jak najbardziej na miejscu :)
Ponieważ to powazny dział to nie chciałabym wtryniać się z czymś nie na miejscu, tylko tyle :)

Ps. Jednakże faktem jest, że dziś byłam u terapki dopiero na pierwszej wizycie od naszych tu forumowych odkryć względem mojej osoby, a mianowicie dziś "objawiłam się" z moim współuzaleznieniem. Zatem chyba mogę czuć się pełnoprawnym userem w tym dziale :)
Ostatnio zmieniony przez szika Wto 03 Gru, 2013 20:15, w całości zmieniany 1 raz  

Klara 

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:21   

Sziko, nawet gdybyś się nie określiła jako współuzależniona, to nikt by Ciebie stąd nie wyprosił.
Stąd się wyprasza tylko wyjątkowo bezmyślnych lub niekulturalnych alkoholików. Pozostali - jak widzisz piszą bez przeszkód.

No i co Ci powiedziała terapka?
Zgodziła się z przypuszczeniami, czy wybijała Ci z głowy podejrzenie współuzależnienia?

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:29   

Jak najbardziej potwierdziła nasze przypuszczenia, ona pracuje również ze współuzaleznionymi, więc się zna na tej działce.
Mam wrażenie, że obawiała się trochę komentować moje podejście do zakończenia związku, ponieważ przez te wszystkie lata ja już tyle razy protestowałam i nie zgadzałam sie na to, że teraz jakby niedowierza. Lub z zaciekawieniem będzie się przyglądać.

Klara 

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:39   

szika napisał/a:
Jak najbardziej potwierdziła nasze przypuszczenia

Nie cieszę się, że odkryła się jeszcze jedna dysfunkcja, ale to dobrze, że się zajmiesz jej unieszkodliwianiem, bo jest szansa, że dzięki temu poprawi Ci się komfort życia :buziak:

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:42   

A ja się cieszę :)
Wreszcie rozumiem siebie samą a to ogromna ulga... i juz wiem co mam robić i jak... narzędzia już posiadam, teraz tylko wykorzystać umiejętnie i tym się teraz będe zajmowała.

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:48   

To co pocieszające to informacja terapki, że ze współuzaleznienia wychodzi się w 100%ach bez śladu, czyli inaczej niż z alko... to wielki plus... a skoro można to i ja MOGĘ!!!! :)

Odpowiedz do tematu