Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Perfekcjonizm - oswajać go, czy z nim walczyć?
Autor Wiadomość
Gorzkaczekolada 
Towarzyski

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 20:56   Re: Perfekcjonizm - oswajać go, czy z nim walczyć?

Klara napisał/a:

Prowadząc dalej swój wewnętrzny monolog zadałam sobie pytanie jak to ze mną bywa?
Ano, bywa nieciekawie, bo gdy spotkam się z krytyką, natychmiast pojawia się poczucie winy, że niezbyt starannie wykonałam pracę, że zachowałam się nierozważnie, że niepotrzebnie się wypowiedziałam... (niepotrzebne skreślić, brakujące dopisać)
Od tego już prosta droga do pytania, z czego się bierze to poczucie winy? Przypuszczenie - pewnie z perfekcjonizmu.

No właśnie, czy z perfekcjonizmu czy np z jednak niskiego poczucia własnej wartości, im dłużej się terapeutyzuje, to dochodzę do wniosku, że choć całe życie byłam przekonana, że mam wysokie poczucie własnej wartości....to chyba nie mam...

Co do perfekcjonizmu - 12 - wynik niski.

Klaro fajny temat !

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 21:19   

Ja juz tez nie czepiam sie pokoju Mlodej, ale i tak wyszlo mi 32 :uoee:
A najgorszym perfekcjonista jestem w zyciu zawodowym. Tam to juz perfekcjonistka-terrorystka :bezradny:
Wciaz nie daje mi spokoju ten wynik.

:esa:

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 21:35   

esaneta napisał/a:

ja miałam 34 - odetchnij Esa :) c4fscs

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 21:42   

:]

:esa:

Kami 
Trajkotka
Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.

Pomogła: 38 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 06:15   

esaneta napisał/a:

to przetestuj sie raz jeszcze i tam gdzie powiedziałaś, że się zgadzasz ..... cofnij to :mgreen: :rotfl:
ja od jakiegoś czasu robię inaczej w tej "upierdliwości" perfekcjonizmu.
Nadal z przesadą podchodzę do rzeczy , którymi postanawiam się zająć ale !!! odciążam się z nadmiaru obowiązków. ;) :]
Działa !!!! i kiedy mam kolejny jakiś obowiązek sama dla siebie zaczynam się zastanawiać - bo czy ja muszę !!! albo a po jaki czort ja to mam robić !!! albo
nie chce mi się !!!! :rotfl: :rotfl:
nikomu z takiego powodu krzywda się nie dzieje ...... PRZETESTOWAŁAM !!!!! :okok:

Faktem jest, że się martwię .... ale już też i nad tym się skoncentrowałam ....by mniej się martwić
chyba nie należymy do osób, które potrafią olewać obowiązki ..... i jak dla mnie to na szczęście, że nie potrafię :)
Ostatnio zmieniony przez Kami Czw 19 Mar, 2015 06:16, w całości zmieniany 1 raz  

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 08:03   

Gorzkaczekolada napisał/a:
No właśnie, czy z perfekcjonizmu czy np z jednak niskiego poczucia własnej wartości

Otóż to! :tak:
O tym, że poczucie wartości mam poniżej poziomu morza, to zawsze wiedziałam i to się u mnie nie zmienia.
Inna sprawa, że często wymienia się jednym tchem niskie poczucie wartości z perfekcjonizmem, zaciekawiło mnie więc, jak to jest u innych i z wypowiedzi wynika, że ten związek nie jest stały.

zimna 
Gaduła
Księżniczka \^^^/

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 08:53   

A ja 20 to bardzo mało jak na zdiagnozowana perfekcjonistkę :wysmiewacz:
..................................... :proca:

yuraa 
Moderator

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 17:09   

Cytat:
ale i tak wyszlo mi 32(...)wciąż mi nid daje spokoju ten wynik

zrobilem w koncu
18 , to tragedia , przeciez ja uwazam
przewrociło sie -niech lezy
jutro moze posprzątam

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 17:24   

yuraa,

Może mamy inne wyobrażenia o sobie.
Zastanawiam się czemu znów jestem jakaś inna czemu mi tylko odpowiada ten wynik.

Ucieszyłam się bo wyobrażałam sobie że bardziej jestem zakręcona w perfekcjonizm. A tu równowagai spoko taki stan mi odpowiada. Nie czepiam się bo jestem jaka jestem.

Klara 

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 19:44   

ankao30 napisał/a:
Zastanawiam się czemu znów jestem jakaś inna czemu mi tylko odpowiada ten wynik.

Aniu, niezupełnie :D
Ja też doszłam do tego, że mam 24 punkty i z opisu (tego samego, co u Ciebie) wynika, że jest prawie idealna równowaga. Tym samym upada teza o tym, że moje niskie poczucie wartości wynika z perfekcjonizmu, czy też odwrotnie.
No i zobacz jeszcze jak wygląda prawdziwy perfekcjonizm:
http://www.komudzwonia.pl...p=780865#780865
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 19 Mar, 2015 19:59, w całości zmieniany 1 raz  

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 19:52   

Klara...co ma poczucie winy wspólnego z poczuciem wartości? U Ciebie.
Wkradł Ci się błąd.....może znalezienie związku pomoże :)

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 19:57   

Klara,

Dzięki nie czytam ostatnio wszystkiego uważnie. Rozumiem już różnice.

Mi ta równowaga naprawdę odpowiada co prawda to tylko test ale daje do myślenia ;)

Klara 

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 19:58   

Jo-asia napisał/a:
co ma poczucie winy wspólnego z poczuciem wartości?

Joasiu, dziękuję za to, że zwróciłaś uwagę.
Oczywiście chodziło mi o poczucie wartości i zaraz to poprawię, ale czyżby Freudowska pomyłka? :oops:
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 19 Mar, 2015 19:59, w całości zmieniany 1 raz  

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 20:03   

Klara napisał/a:
czyżby Freudowska pomyłka? :oops:

Tak właśnie...pomyślałam :)

milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 09:05   

Klaro dziękuję bardzo ciekawy temat i test :buziak:

Mi wyszło całe 12 :rotfl: :)
I tak pierwsza myśl jaką miałam po przeczytaniu wyniku to ciekawośc jaki byłby wynik jakieś 4 lata temu :mysli: ..myślę ,że coś koło 30 -ki :szok:
I teraz pytanie ...kiedy czułam się z tym lepiej?......Wtedy kiedy byłam perfekcyjna w każdym calu...pięknie posprzątane,dzieci dopilnowane ,samochód zawsze czysty ...w pracy obowiązki wykonane za siebie i innych by szef nie miał się czego czepić ,a koleżanka przecież musi sobie 5 razy wyskczyć na papieroska bo jest osobą palącą ...a ja skoro nie palę wykonam za nią pracę :glupek: -musiało być glancuś-cycuś :okok: ...wszyscy dookoła zadowoleni,wszystko zrobione ,zawsze wokół mnie pochwały jaka to jestem doskonała ....tylko co z tego ?szef pensje wypłacał taką sama dla mnie jak dla tych palących :roll: ..różnica tylko taka była ,że one były mniej po pracy zmęczone :mgreen: ...w domu chłopcy mięli "lewe ręce"bo mamusia wszystkiego dopilnowała :szok: ..a męzuś miał konfort picia bo przecież ta jego idealna żona nawet drzewo stihlem pocięła :szok: ..Musiało być wszystko dopilnowane ..kontrola musiała być -a ja ?dzięki temu ,że wynik był wysoki leczę dziś nerwicę :roll:
A teraz ta druga strona czyli wynik -12 ;)
Własnie sobie leżę ,,,czytam forum ,pije kawkę ..jest prawie 9-a ...a świat się jeszcze nie zawalił :szok: Dzieci do szkoły poszły,same zjadły śniadanie i się naszykowały,gary-.pomyję później i też się nic nie stanie (Taki jeden tu z forum obiecał mi kupić zmywarkę ale nie dostał to czego chciał i lipa-muszę myć dalej ręcznie hihi :p )
Moje myślenie,podejście do samej siebie i dużo się zmieniło i czuje się na prawde z tym lepiej ..Sprzątam bo czuje ,że chce,sprawia mi to przyjemność :) a jeśli mi się nie chce ,nie mam siły czy czas nie pozwala na to nie robie sobie z tego powodu wyrzutów ...podjęcie decyzji by zrezygnować z pracy która mnie "uwierała" a nie dawała satysfakcji i wynagrodzenia jakie oczekiwałam było ciężarem który potrafiłam z siebie zrzucić i jestem z siebie dumna ...nie jestem idealna ,perfekcyjna .i czuje ,że mi z tym dobrze a życie staje się powolutku radością nie udręką ;) ..mimo ,że ciągle mieszkam u boku czynnego alkoholika ....dużo pracy przede mną jeszcze by popracować nad sobą ale ta 12 to wynik z którego się cieszę :rotfl:
:P :buzki:

Odpowiedz do tematu