Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
Wysłany: Pią 14 Lip, 2017 06:40
Z tabelki, którą zamieściłam wynika, że owies ma najmniej tych jakichś toksycznych peptydów -
mianowicie 7 podczas gdy pszenica ma ich 500
Może on siedzi u niego gdzieś na wierzchu i łatwo go usunąć? I stąd owies bezglutenowy?
A ja mam dziś świeżutki, jeszcze ciepły filmik jak chłopaki robią naleśniki z mąki gryczanej
Przypominam - gryka nie jest zbożem i nie zawiera glutenu.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
Wysłany: Pią 14 Lip, 2017 06:44
Cytat:
Bezglutenowy owies – czy to możliwe?
Zwiększenie zapotrzebowania na produkty bezglutenowe i niedobory wynikające z restrykcyjnej diety eliminacyjnej wpłynęły na zainicjowanie w Finlandii specjalnej uprawy czystego „bezglutenowego owsa”. Na każdym etapie jego produkcji, przetwarzania i przechowywania nie ma on kontaktu z żadnym z glutenowych zbóż.
Czysty owies tolerowany jest przez większość osób cierpiących na celiakię, jednak zaleca się jego umiarkowane i sporadyczne spożycie. Trzeba także pamiętać, że część chorych może mieć problem z tolerancją znajdującej się w owsie aweniny należącą do tej samej grupy białek, które tworzą gluten.
Pomogła: 34 razy Wiek: 49 Dołączyła: 18 Cze 2013 Posty: 1017 Skąd: Moja Wiocha :D
Wysłany: Pią 14 Lip, 2017 08:28
Na tym blogu - do którego link wrzuciłam z ciasteczkami - kobietka też zaznaczyła, że używa płatków owsianych ale bezglutenowych:
"*bezglutenowe płatki są dość kosztowne ale można się w nie zaopatrzyć w dobrych sklepach. Firma które je wprowadziła to marka „***”. Takich też używam."
Więc jak jest naprawdę z tym glutenem w owsie? ...
_________________ "Nigdy się nie nie bój" - Krudowie <3
Ogólnie to często produkty naturalnie bezglutenowe w procesie prdukcji mogą ulec zanieczyszczeniu glutenem. Dlatego ja kupuję synowi tylko produkty z certyfikowanym logiem bezglutenowości, mimo że czasem jest to dużo droższe niż ten sam produkt bez certyfikatu. Ale jeśli dzięki temu mam mieć mniej siniakow i wiecej włosów na głowie to warto
_________________ "Depresja, to ciało, które chce żyć i umysł, który chce umrzeć."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum