Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzesio
Autor Wiadomość
Grzesio 
Milczek

Wysłany: Śro 18 Kwi, 2018 16:45   Grzesio

Witam wszystkich, mam na imię Grześ i 37 lat. Mój problem z alkoholem jest stosunkowo mało zaawansowany. Piję przeciętnie od dwóch do czterech piw co drugi, trzeci dzień. Nie jest to dużo a jednak czuję że nie potrafię przestać po wielu samotnych próbach. Przestać muszę już "dawno" bo biorę małą dawkę leków psychotropowych. Mówiąc krótko, prosto i ogólnie mam lekkiego zajoba. Taka mieszanka leków i alkoholu jest bardzo niezdrowa dla mózgu. Poza tym mam mnóstwo innych powodów żeby nie pić, a jednak to mi się nie udaje. Po okresie czterech czasem pięciu dni przychodzi pragnienie któremu towarzyszy bardzo złe samopoczucie. Mam wrażenie że te doły gdy nie piję są spotęgowane lekami, choć może się mylę. Moje pytanie brzmi. Jak długo muszę nie pić żeby nie czuć się aż tak żle ! Jak radzić sobie z tymi depresyjnymi stanami czy są może jakieś wypróbowane sposoby na to? Jestem przed ostatnią samotną próbą. Wciąż mam wrażenie że mogę dać radę sam bo nie jest to jakaś duża dawka alkoholu. Być może że jestem w błędzie i w końcu będę musiał chodzić na meetingi.

Don kichot 
Małomówny
alkoholik nie nawiedzony

Wysłany: Śro 18 Kwi, 2018 17:30   

A kto Ci powiedział że będziesz MUSIAŁ chodzić na mitingi??
A sposoby na depresyjne stany dobrze znasz bo masz od niego tabletki.
równie prosty jest sposób na problemy zwiazane z alkoholem- nie pić wystarczy...
przestać pić to mały pikuś...ale nie wrócić do picia...to dopiero sztuka...
A jeśli nie potrafisz zrobić tego sam to znazy że potrzebujesz innych, a tu sposobów jest do wyboru do koloru. Szpital z oddziałem odwykowym.ośrodek leczenia uzaleznien,poradnia,grupy AA,kluby abstynenta,grupy wsparcia,rózengo typu formy samopomocowe... brać wybierać decydowac i niczego nie żalowac.....

wystarczy chcieć.

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Śro 18 Kwi, 2018 20:40   

Grzesio napisał/a:
Wciąż mam wrażenie że mogę dać radę sam bo nie jest to jakaś duża dawka alkoholu. Być może że jestem w błędzie i w końcu będę musiał chodzić na meetingi.

Ja piłem średnio cztery piwa dziennie i uważałem, że nic się nie dzieje... że piję bo chcę... że piję bo muszę odreagować,... że piję bo żonę mam wredną...
A wyszło, że piłem 3 ostatnie lata codziennie, bo już musiałem i nie potrafiłem żyć bez alkoholu.
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Śro 18 Kwi, 2018 20:40, w całości zmieniany 1 raz  

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Śro 18 Kwi, 2018 21:17   

Witaj Grzesio.
Grzesio napisał/a:
Piję przeciętnie od dwóch do czterech piw co drugi, trzeci dzień. Nie jest to dużo

Ile według Ciebie jest dużo.Ja w ostatnim okresie picia piłem dwa razy do roku.I nie dawało mi to spokoju. :)

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Śro 18 Kwi, 2018 21:22   

cześć Grzesiu :)
piszesz że pijasz mało
a wskaż mnie alkoholika,który przyznaje się ze pija dużo

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Czw 19 Kwi, 2018 06:17   

Grzesio napisał/a:
Jak długo muszę nie pić żeby nie czuć się aż tak żle
Cześć . Pytasz jak długo . Jak nic nie będziesz robił to bardzo długo . Wszystko zależy od ciebie . Jak pytasz o AA to ty juz widzisz u siebie ten problem . Życzę ci pogody ducha

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Sob 21 Kwi, 2018 06:28   

Grzesio napisał/a:
Mój problem z alkoholem jest stosunkowo mało zaawansowany.

Bzdura :foch: Człowiek który pije po to by zmienić sobie nastrój , poprawić humor ...ma problem ( i to wcale nie mało zaawansowany) . Alkoholizm to nie ilość a jakość picia Grzesiu :bezradny:

Przemas 
Małomówny
Alkoholik

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 20:04   

Cześć Grzegorz,

ja w swoim krótkim i jakże pogmatwanym alkoholowym życiu, kiedyś w trakcie terapii a dokładniej na jednej z wielu sesji indywidualnych z terapeutką, zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę niczego nie muszę, kwestia tylko że albo czegoś chcę albo nie, oczywiście że może ktoś powiedzieć np. " musisz zapłacić mandat, bo inaczej przyjdzie poborca skarbowy itp..." jasne, ale tak naprawdę nie muszę go płacić, ale... ale chcę go zapłacić aby właśnie ten poborca skarbowy do mnie nie przyszedł... takie małe muszę / chcę
Podobnie z moją trzeźwością, nie muszę być trzeźwy, nie muszę nie pić, ale chcę być trzeźwy i nie pijący
Piszesz, Twój problem jest mało zaawansowany, oj jak ja udowodniałem że jestem lepszym alkoholikiem od innych, że ten czy tamten to dopiero ma problem, taka choroba...

Odpowiedz do tematu